kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Természeti értékeink "hasznosítása"

Bármilyen képtelenül hangzik is, előfordulhat, hogy a rossz szüli a jót. Ismeretes, hogy a Dráva völgye a legutóbbi időkig szigorúan zárt terület volt. A határövezetbe csak engedéllyel lehetett belépni. Ez a fajta mozgáskorlátozás abból a szempontból hasznos volt, hogy ezeken a háborítatlan területeken a természet törvényei uralkodtak. Egyes madár és emlősfajok olyan biztonságban érezhették magukat, mint a Paradicsomban. Nem volt ritka az olyan sziget vagy erdőrész, ahová negyven éve nem tette be a lábát ember. Ez az állapot különösen az olyan védett, ritka fajoknak kedvezett, mint amilyen a fekete gólya, a rétisas, az emlősök közül pedig a vidra.
A helyzet most gyökeresen megváltozott. Nyitottá vált a határövezet, bárki ízelítőt kaphat az őserdők világából. A csoda azonban nem sokáig tartott. A terület birtokosa ezekre az őserdőkre és mégősibb fűzligetekre kimondta az ítéletet. Elindultak a motoros fűrészek, és nyomukban a pusztítás, az évtizedekig háborítatlan fűzfaligetek a fűrész martalékává váltak. A természetvédelem szempontjából legfontosabb élőhelyek rohamosan megfogyatkoztak. Sajnos, sehonnan sem lehetett hallani tiltakozást, senki sem intette mérsékletre az érdekelteket.
Eltöprengek, miképp "hasznosíthatók" azok az évszázados fűzek, amelyeknek odvas üregében denevérek tanyáztak, vagy vadmacska vetette meg a vackát. Talán felfigyel erre a vandalizmusra valaki, akinek lehetősége van megálljt parancsolni ennek a tobzódó természetpusztításnak.
Kácsor László
(Természetbúvár)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.