kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Rosszabb, mint a századfordulón ...
Biciklitárolók Budapesten

Kerékpártárolókkal még a siralmasan szegényes kerékpárút-hálózathoz viszonyítva is rendkívül hiányosan van ellátva Budapest. Rosszabb a helyzet, mint Pittsburgban a századfordulón. Szabó Ervin egy írásából az derül ki, hogy ott a könyvtáraknál már a századforduló idején volt zárható kerékpártároló. Sajnos ma Budapesten nemhogy a könyvtáraknál, de a közintézményeknél, uszodáknál és sporttelepeken sem lehet biztonságosan elhelyezni bringákat. Számszerű adatok nem állnak rendelkezésre, de az bizonyos, hogy a külvárosi kocsmák és élelmiszerboltok rácsszerű kerékpártámaszai, valamint a Kandeláber cég néhány köztérre kihelyezett esztétikus, de a lopást ugyan meg nem akadályozó nyitott tárolóján kívül elvétve találni belőlük a városban. A Főpolgármesteri Hivatal az elmúlt évben ajándékozott ugyan tíz iskolának udvarba helyezhetőket, néhány helyen pedig a tanári kar lelkesedése (pl. a csepeli Kék Suli) segítette hozzá a gyerekeket valamifajta bringatárolási lehetőséghez, de ha a jelenlegi tempóban folytatódik a telepítés, egy évszázadba telik, mire a fontosabb közterek és közintézmények is sorra kerülnek. Márpedig felmérések bizonyítják, hogy az emberek szemében a kerékpáros közlekedés egyik legfontosabb feltétele, hogy a célállomáson biztonságban tudhassák bringájukat.
A Favárosi Önkormányzatnak ezért a lehető leggyorsabban ki kellene dolgoznia egy olyan pénzügyi konstrukciót, amelynek keretében a költségvetési intézményeket támogatni, a gazdálkodókat pedig adókedvezménnyel lehetne ösztönözni a tároló vásárlásra. Emellett természetesen a költségvetésből (a fővárosnak és a kerületeknek is) el kellene különíteni egy bizonyos összeget a zárható köztéri tárolók hálózatának Megteremtésére. A Városi Biciklizés Barátai Egyesület 1993-ra 10 millió forintot javasol erre a célra. A legfontosabb és legsürgősebb a metróállomásokon, a pályaudvarokon, az uszodákban, a strandokon, a sporttelepeken, a nagyobb bevásárlóközpontokban, a közművelődési könyvtáraknál, a művelődési házaknál és a polgármesteri hivataloknál lenne a zárható kerékpártárolók telepítése. Ahogy a környezetvédelem, úgy ez is csupán a főváros és a kerületek vezetőinek elhatározásán múlik, hiszen bebizonyosodott: pénz mindig arra van, amire akarják, hogy legyen.
B.P.P.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.