kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit tehetünk az óriásplakátok ellen?

Az óriásplakátok ügyében 1992 júliusában kelt beadványomra dr. Kemény államtitkár úr közbenjárására 1993 március végén érdemi választ kaptam a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumtól. Ennek alapján a következőket tudtam meg:
Az óriásplakát hirdető-berendezés méretei alapján építménynek minősül — s felállítása különféle jogszabályi előírásokhoz kötött.
Elhelyezése akkor esik az építési engedélyezési eljárás hatálya alá — /12/1986./XII.30./sz.ÉVM/ —, ha az " ... az épület közterületről látható homlokzatán, tetőterén, a kerítésen vagy a támfalon ..." továbbá közterületen történik.
Ez utóbbi esetben vonatkoznak rá a közterület-használat feltételeit szabályzó egyéb rendelkezések is: a 22/1970./XI.18./ÉVM-kpm sz. együttes rendelet, ill. az erről szóló önkormányzati helyi rendeletek is. A közterület-használat ill. építési engedélyezés egy eljárásban kerülhet elbírálásra. Az eljárásban érvényesíteni kell az építményre (elhelyezésre) vonatkozó OÉSZ 70-71. paragrafusban foglalt előírásokat is.
Érvényesülnie kellene elméletileg természetesen a városesztétikai szempontoknak is, ill. fel kellene hívni az engedélyes figyelmét a tiltott reklám (pl. a dohányárú) következményeire. A gyakorlatban azonban sajnos a várható bevétel sok mindent elhomályosít (Győrben pl. 1 négyzetméter hirdetési felületért közterületen havonta 250-500 Ft-ot kell fizetni). Ez a helyzet tehát belterületen ill. a közlekedési utak építési területén belül (ami szintén építési terület).
Közterületnek nem minősülő mezőgazdasági területen, erdőben, stb. nem kell építési engedély — az ügy ura itt egyértelműen az ingatlantulajdonos, akit szintén a bevétel érdekel, és nem a kieső terület vagy a tájvédelem. Eseti előírásai lehetnek azonban az illetékes útügyi hatóságoknak, de nevetséges lenne pont tőlük elvárni a tájvédelmi szempontok érvényesítését. ők forgalombiztonsági okokból érvényesítenek előírásokat (autópályák mellett 40 m-en belül pl. már nem lehet hirdetőtábla).
A tájnak egyébként se értéke, se törvénye.
Beavatkozási lehetőségeink:
1.) Ahol autópálya mentén 40 m-en belül hirdetőtáblát észlelsz, annak eltávolítását kezdeményezd az útügyi hatóságoknál (Autópálya Igazgatóság).
2.) Ha bárhol, természetvédelmi területen látsz ilyet, fordulj az illetékes természetvédelmi hatósághoz (Nemzeti Park Igazgatóság).
3.) Ha a hirdetőtábla műemléképületet rondít, vagy műemlékvédelem alatt álló városrészt, eltávolítását kezdeményezd az illetékes műemlékvédelmi hatóságnál (OMvH Műemlékfelügyeleti Igazgatóság).
4.) Leghatásosabb lenne persze a megelőzés, ha problémás esetekben már az engedélyezési eljárásba be tudnánk avatkozni. Ilyenkor — ha valami csoda folytán tudomást szerzel az építési hatóságoknál folyó eljárásról — az 1981. évi I.tv. 3. paragrafus 4. bekezdésére hivatkozva el kell ismertetni ügyféli minőségedet, és úgy érvényre juttatni a környezetvédelem valós érdekeit.
Ügyfélként természetesen megnyílnak előtted a jogorvoslati lehetőségek is.
Ha az 1-4. pont lehetőségeit kihasználtad, de eredményt nem értél el, próbálkozhatsz figyelemfelkeltő direkt akciókkal.
Látható, hogy lehetőség van ugyan, esély azonban annál kevesebb arra, hogy felvegyük a versenyt az önkormányzatok és a földtulajdonosok pénzszomjúságával. Ne feledjük, hogy az egész hirdetéstevékenység fő éltetői (autóipar, dohányipar, vegyipar, pénzintézetek) nem éppen ökológiai érzékenységükről híresek.
És még valami. Botorság lenne azt hinni, hogy holmi tájvédelem, labdába rúghat a politika mellett. Már vakaródzik a választási kampány. Óriásplakátjaink megtelnek pártjelszavakkal és negédes mosolyú politikuspofikkal. Kipufogóbűzben, városképet csúfítva, domboldalba rondítva — így hirdetik majd nekünk 12 négyzetméteren a szebb, boldogabb jövőt.
REFLEX

Kalas György dr.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.