kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mégsem hókusz-pókusz?

Igaza van-e Vester professzornak?
Öt éven belül zsákutcába jut az autóipar, ha nem kezdődik el azonnal a termelés lendületes átalakítása — vélekedik Frederic Vester professzor, kibernetikus, ökológus. Két könyvében — Az egyéni közlekedés jövője és a lövőbe vezető út — kifejti aggályait az autóközlekedéssel kapcsolatban. Véleménye az, hogy autóiparunk elmeszesedett, és infarktusveszély fenyegeti, ha nem keressük az alternatív megoldásokat. Egy nyilatkozatában többek között elmondja, hogy a közlekedés megtervezése inkább csak javítgatás. A lényeg a közlekedés elkerülése volna, nem pedig elterelése. Az irányító rendszereknek is csak akkor van jelentőségük, ha elegendő parkolóhelyet tudnak biztosítani, és informálják a helyismerettel nem rendelkezőket, továbbá alternatív utazási lehetőséget kínálnak.
"Aki utakat vet, forgalmat arat" — idézi a professzor Daniel Goeudevertet, a Ford egykori, a VW mai elnökét. S a mondást kiegészíti: "Aki irányító rendszerekkel ellátott utakat vet, még nagyobb forgalmat fog aratni." Vester szerint csak látszat, hogy a teherautókba épített elektronikus segédeszközök fokozzák a közlekedésbiztonságot. A biztonság érzése az embereket könnyelművé teszi. Az ABS-sel felszerelt autók balesete például eleinte csökkent, nem sokkal később azonban ugyanolyan gyakorisággal szenvedtek balesetet, mint a hagyományos gépkocsik. Ráadásul — mondja — nagyobb károkat okoztak, mivel az ABS-sel ellátott autók nagyobb sebességgel vágódtak ki a kanyarból, mint a többiek..."
"szepesi" (Camion Magazin 1993/3. )



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.