kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Zempléni Környezetvédelmi Egyesület felhívása a vasútért

Újabb drámai vasút-leépítési tervekről értesülhettünk a napokban a sajtóból. A járatok évről évre történő ritkítása, a vasúti infrastruktúra vészes leromlasztása, a szárnyvonalak felszámolása jellemzi azt a több évtizede tartó vasút-elsorvasztási folyamatot, ami most már rövid időn belül a vasút teljes összeomlásához vezethet.
Jelenleg újabb 1500 km vasútvonal megszüntetését tervezik, miután 1967 és 1981 között 2000 km vasútvonalat számoltak fel. Ez a "racionalizálás" tragikus következményekkel járt az érintett perifériális, gazdaságilag elmaradott térségekre: falvak néptelenedtek el, és leépült a helyi gazdaság. Mi, zempléniek, a saját bőrünkön tapasztalhattuk mindezt a Hegyközi és Bodrogközi kisvasutak megszüntetése nyomán. Meggyőződésünk, hogy ez az állapot elsősorban nem a MÁV hibájából következett be, hanem az egymást követő kormányok helytelen közlekedéspolitikája, többek között a közúti fuvarozásnak nyújtott mértéktelen és indokolatlan támogatások miatt alakult ki.
A vasút — a hajózás mellett — a leginkább környezetbarát közlekedési mód, amelynél az energiahatékonyság, a szennyezőanyag-kibocsátás, a területfoglalás és a közlekedésbiztonság nagyságrenddel jobb, mint a közúti közlekedés esetén.
A fentieket figyelembe véve a Zempléni Környezetvédelmi Egyesület a következő felhívással fordul a környezetvédő, természetvédő, zöld mozgalmakhoz:
Hozzunk létre alkalmi koalíciót a magyar vasúti közlekedés megmentésére, a mesterséges vasútsorvasztás megállítására, a vasút kiemelt fejlesztésének elősegítésére!
Ez a koalíció a vasutas szakszervezetekkel, a megszüntetett vagy felszámolással fenyegetett vasútvonalak menti települések önkormányzataival és polgári mozgalmaival, valamint minden érdekelt szervezettel, intézménnyel összefogva lépjen fel az országgyűlésnél és a kormánynál
— a vasútleépítési tervek azonnali hatályon kívül helyezéséért,
— a leromlott pályaállapotú vasútvonalak rekonstrukciójáért,
— a vasút megfelelő szintű fenntartását, majd fejlesztését lehetővé tevő anyagi eszközök biztosításáért,
— a megszüntetett vasútvonalak későbbi újjáépítéséért,
—a közúti fuvarozásnak nyújtott mindenfajta rejtett és nyílt támogatás megszüntetéséért, az okozott környezeti és egyéb károk teljes megfizettetéséért.
A felhívásunkhoz csatlakozó szervezeteket kérjük, hogy egymással összefogva keressék fel területük országgyűlési képviselőit, hogy azok pártállástól függetlenül közösen lépjenek fel választóik érdekeit képviselve.
A "Vasútvédő Koalíció" koordináló központjának szerepét kérésünkre a Levegő Munkacsoport, illetve a Magyar Közlekedési Klub vállalta el.
Zempléni Környezetvédelmi Egyesület 3980 Sátoraljaújhely, Pf. 111 Telefon: (41 ) 322-351JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.