kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hadjárat a zöldterületek ellen

A Budaörsi útnak a Sasadi út és a Nagyszőllős utca közé eső része a főváros legszennyezettebb útszakasza (a Dayka Gábor utcai csomópontban az egyes légszennyező anyagok egészségügyi határértékét hússzorosan is meghaladó értéket mértek). Éppen ezért tartotta fontosnak hangsúlyozni a Sashegy rendezési tervéhez készült környezetvédelmi hatástanulmány, hogy a Rubin apartmanszálló és a Petőfi laktanya közötti útmenti telkek beépítetlenek maradjanak, és így zöld sávként védjék a többi területet.
Ezt az elvet figyelmen kívül hagyva a kerületi önkormányzat ezt a területet apportként kívánja bevinni az Auto Nero-val kötött üzletbe.
A beépítés ellen a Sashegy-védő Egyesület ez év júniusában levelet küldött a XI. kerületi polgármesternek, dr. Bánhegyi Emilnek. A levélre azóta sem kaptak választ.
A tervezett beépítés ellen a kerület Környezetvédelmi és Egészségügyi Bizottsága is tiltakozást nyújtott be a Képviselő Testülethez a fenti indokkal, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a terület műszakilag nem megközelíthető. A még júniusban beadott előterjesztést az Ügyrendi Bizottság azóta sem tűzte napirendre.
A területen már megindult a fák és bokrok kurtása. Tavasszal a terület tőszomszédságában, a Budaörsi út mentén 40 csemetefát ültetett el a Sashegy-védő Egyesület, és hónapokon keresztül öntözte őket. Most felhívják a környezetvédő szervezeteket és minden budapesti lakost, aki szeretné megállítani a főváros környezeti állapotának romlását, hogy csatlakozzon tiltakozásukhoz.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.