kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Kártékony konyhamalac
Többen kérdezték véleményünket a mostanában sűrűn reklámozott konyhai hulladékaprító masináról, amit néhanapján "környezetbarátnak" is hirdetnek.
Vizsgáljuk meg azonban, mi is működésének lényege: az összeaprított szerves hulladékot bejuttatja a szennyvízcsatornába. A csatornából a víz jobb esetben a szennyvíztisztító telepre kerül, ahol igen költséges és energiaigényes módszerrel tisztítják. A megnövekedett szerveranyag-tartalom jelentős többletmunkát és költséget jelent a tisztítás során, s egy határérték feletti koncentráció változás a technológia módosítását is igényelheti.
Nagyon sok esetben azonban legfeljebb mechanikai szűrés után a szennyvíz egyenesen az élővízbe, folyóba, patakba kerül, s ezek öntisztító képessége véges. Talán kevesen tudják, hogy a főváros szennyvizének 80%-a ilyen rövid úton jut vissza a Dunába! Aki csak teheti, kiskertjében, vagy akár a lakótelep parkjában hasznosítsa inkább a konyhai hulladékot értékes komposzt készítéséhez. (Utóbbi esetben kérjék ki kertész szakember véleményét is.)
Az alumíniumedények veszélyei
Alumíniumpalackból csapolt szódavízben pelyhes csapadékot észlelt egy szemfüles fogyasztó. Az ANTSZ Pest Megyei Intézetében elvégzett vizsgálatok szerint a víz alumíniumtartalma a megengedett határérték többszöröse volt. További vizsgálatok kimutatták, hogy savas italok (bármilyen szénsavas ital, citromos tea stb.) és ételek (paradicsomos, ecetes, tejfölös stb.) hosszas tárolása alumíniumedényben nagymértékű kioldódást eredményez A biológiai vizsgálatok szerint az alumínium nem rendelkezik pozitív élettani hatással. Az elfogyasztott alumínium egészséges ember esetében a szervezetből kiürül, azonban a vese működésének zavarai esetén, valamint fertőzéses megbetegedések során visszamaradhat a szervezetben. Az alumínium felhalmozódása hosszú távon idegrendszeri elváltozásokat és csontképzési zavarokat okozhat.
Az ÖKOSZOLGÁLAT kérésére az ÁNTSZ a következők tanácsokat adta:
háztartási szódásszifonban hűtve tároljuk a szódavizet és egy napon belől fogyasszuk el;
alumínium-teáskannát csak a teavíz forralására használjuk, a teát másik edényben készítsük el;
savas ételeket ne tároljunk alumíniumedényben, s kerüljük el az alufólia használatát is;
25 literes alumínium-szikvízpalack (éttermekben, büfékben gyakori) vizét a töltés utáni 2-3. napon már ne fogyasszuk.

Csapó Beatrix


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.