kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Közterületi kerékpártárolók

Tekintettel arra, hogy a kerékpározás csak abban az esetben lehet valódi alternatívája az egyéni gépkocsi használatnak, ha az infrastrukturális beruházásokon belül a biciklik kulturált, biztonságos — esetleg őrzött — tárolásáról is gondoskodnak, egyesületünk még tavaly tavasszal javaslatot tett a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályának közterületi kerékpártárolók elhelyezésére.
Öt nagyforgalmú kereskedelmi és egyben közlekedési csomópontban kértük a tárolók felállítását — helyszínenként legalább öt-öt darabot — megfelelően felhívva a figyelmet létezésükre.
A kiválasztott terek közül január 27-én és 28-án a Közlekedési Ügyosztály munkatársával közös bejárást tartottunk a Flórián téren, a Skála Budapestnél, illetve a Nyugati Pályaudvarnál. Javaslataink között szerepelt továbbá az Örs vezér téri Sugár Üzletközpont, valamint a pesterzsébeti Erzsébet téri Centrum Áruház környéke. Ezeket majd a későbbiekben fogjuk "megkörnyékezni".

Vizsgálódásaink során a legfontosabb szempontnak tekintettük, hogy a magára hagyott kerékpárok viszonylagos biztonságban lehessenek, ezért vagy az épületen belül, vagy pedig az épülethez tartozó parkoló őrének közelében kerestünk elhelyezési lehetőséget a tárolók számára. A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy bár — az ember azt hinné — minden autóparkoló egyforma, kezelője azonban más és más.
A Flórián téren például a Fővárosi Garázsipari Vállalat "adóztatja" parkírozni vágyó honfitársainkat, míg a Skálánál egy magánvállalkozó. Külön eset a Nyugati tér, ahol Sátor Színház melletti parkolónak a Pályaudvar a tulajdonosa. Jó hír azonban, hogy mindenhol sikerült a "viszonylagos biztonság" kritériumának megfelelő helyszínt találni, ugyanis a pályaudvarnál és a Skálánál az autóparkoló bejáratát őrzik, a Flórián téri Centrum Áruház pedig (elméletileg) "házon belül" tud biztosítani férőhelyeket. Reményeink szerint a tárolási díj nem lesz több óránként tíz forintnál, azonban a megegyezés további tárgyalásokat igényel. Végleges megállapodás eddig csak a Nyugati Pu. esetében van, ahol sikerült az állomásfőnökkel személyesen beszélni. A pályaudvar — szintén 10 Ft/órás díj alkalmazásával — 20 állásos tárolót helyez el a parkolójában (a McDonald's és a Posta között), valamint — kísérleti jelleggel — 50 állást telepít az 1. vágány melletti raktárjába.
A tárgyalások tehát folynak, az eredményekről a későbbiekben is beszámolunk.
Gy. Zs.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.