kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Állásfoglalás a csomagolóanyag-gyártók hulladékgazdálkodási koncepciójáról

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága (CSKB/HAPEC) koncepciót tett közzé a használt csomagolószerek hatékony kezelésére és ártalmatlanítására. A Társadalmi Környezetvédő Szervezetek Hulladékgazdálkodási Munkacsoportja a koncepció áttanulmányozása után az alábbi állásfoglalást alakította ki:
A koncepció jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Főbb indokaink:
1.) Az arányos felelősségvállalásra hivatkozva a lakosságot ingyenes szemétválogatási munkára kívánja kényszeríteni, sőt az újrahasznosítás minden többletköltségét az állampolgárokra kívánja terhelni. Ez az igény egyben azt is érzékelteti, hogy a HAPEC a másodnyersanyagok kinyerésének és hasznosításának útját predesztináltan a csakis veszteséggel folytatható tevékenységek közé sorolja. A koncepcióból hiányoznak az életképes másodnyersanyag-piac és hulladékhasznosító ipari rendszerek kialakításához nélkülözhetetlen technológiai és gazdasági megoldásokra vonatkozó javaslatok. A hasonló "realitásokra" épített német rendszer (DSD-Grüne Punkt) összeomlása pontosan jelzi az ilyen rendszerek szakmai elhibázottságát és társadalmi igazságtalanságát.
2.) A HAPEC a "tudomásul kell venni, hogy bizonyos mértékben mindig szükség lesz" elvet hangsúlyozva görcsösen ragaszkodik a természeti erőforrások kimeríthetetlenségének és a bárminemű és mennyiségű szemét szabad gyártásánek, lehetőleg olcsó avagy ingyenes lerakásának illúziójához.
3.) A koncepció a szemétégetést (energiatermelés ürügyén) mint gazdaságos újrahasznosítási eljárást kívánja becsempészni a köztudatba. Pedig a hulladékégetés — a lerakáshoz hasonlóan — olyan végső eszköz, amely általában nem eredményezi a környezeti terhelés tényleges csökkentését, nem ösztönöz megelőzésre, anyagtakarékosságra, tényleges újrahasznosításra és újrahasználatra.

Mindenkinek egy hulladékevő és hulladék-átalakító gépet!
4.) A koncepció az újrahasználatra alkalmas csomagolóeszközök (betétes üvegek, tárolóedények, rekeszek, rakodólapok, kartondobozok, műanyagládák stb.) jelentőségéről, piaci részarányuk megőrzésének, kiterjesztésének feltételrendszeréről egyetlen szót sem tartalmaz. Hangsúlyozottan kiemeli viszont, hogy az újrahasználat érdekében az eldobó csomagolásokra nem szabad kereskedelmi vagy egyéb piaci korlátokat bevezetni. Tehát az újrahasználatot valójában olyan gátló tényezőnek tekintik, amely a csomagolóanyagok mértéktelen gyártása útjában áll.
5.) A HAPEC legfontosabb gondolata a kereskedelmi, piaci, a csomagolóanyagok mennyiségére, fajtáira vonatkozó korlátozások lehetőségének merev elutasítása. Ezek és a többi anyagsemlegességet és szabadversenyt harsogó kitételek arra utalnak, hogy itt nem egy őszinte környezetvédelmi kezdeményezésről van szó, hanem arról, hogy a HAPEC szervezetbe tömörült csomagolóanyag-gyártók és töltőüzemek figyelemelterelő kampányba kezdtek a társadalom jogos környezetvédelmi igényei és a hatékony környezetvédelmi szabályozások kialakításának megakadályozására.
6.) Végezetül idézünk a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium 1992-ben megjelent, a települési szilárd hulladékok szelektív gyűjtésének elősegítésére kidolgozott koncepciójából. Ez ugyanis igazolja, hogy a fenti álláspont nem csupán a szélsőséges környezet- és természetvédők kisebbségi véleménye, hanem jogos, a kormányzati szervek által is képviselt társadalmi igény:
"Környezetvédelmi szempontból a hulladékfeldolgozás következetes megvalósítása a hulladékkeletkezés megelőzését, a mindenképpen keletkező hulladékok mennyiségének csökkentését, a hulladék hasznosítását és a nem hasznosítható hulladékok ártalmatlanítását (lerakását, égetését) jelenti."
1994. április 19.
Bödecs Barna — Kalas György
Társadalmi Környezetvédő Szervezetek Hulladékgazdálkodási Munkacsoportja



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.