kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A "Parkolási helyzet a fővárosban, különös tekintettel a mélygarázsokra" konferencia állásfoglalása

A Budapesti Városvédő Egyesület a Levegő Munkacsoporttal és a Magyar Közlekedési Klubbal együttműködve 1994. május 10-én konferenciát rendezett a parkolásról. A rendezvény résztvevői az alábbi állásfoglalást tették közzé:
A konferencia résztvevői megállapították, hogy a gépjárművek közterületen való ingyenes tárolása, parkolása nem lehet állampolgári jog. A parkolást is a piacgazdaság elveivel összhangban célszerű szabályozni. Ahol a gépjárműtárolási, -parkolási igény meghaladja a rendelkezésre álló területet, ott megfelelő parkolási díjak bevezetésével kell megteremteni az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között.
A konferencia hangsúlyozta, hogy a területtel való gazdálkodásnál az embereknek — és különösen a gyermekeknek — szükséges elsőbbséget biztosítani a gépjárművekkel szemben. A parkolóhelyeket, beleértve a mélygarázsokat, nem szabad a zöldterületek rovására létesíteni. A mélygarázsokat a biológiailag inaktív területek alatt kell megépíteni, majd a felette lévő területen zöld-, gyalogosfelületet kívánatos kialakítani. A mélygarázsokat nem közpénzből kell építeni, hanem vállalkozási alapon. A mélygarázsok üzembe helyezésével egyidejűleg annyi parkolóhelyet kell megszüntetni a felszínen, hogy összességében ne növekedjék a parkolóhelyek száma.
Az építésügyi szabályzatokat úgy célszerű módosítani, hogy azok a túlterhelt városrészek területén a létesítésre megengedett legnagyobb parkolóhely-számot adják meg. Az előírt parkolóhely-számhoz viszonyított különbséget pedig az érintettek parkolási megváltási díjként fizessék meg.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.