kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Kertben parkoló autók
Társasházakban jelentkező probléma az autótulajdonos lakók agresszív viselkedése. Előfordult, hogy közös megegyezés nélkül a gondosan művelt kert egyik virágágyását kinevezték parkolónak. Ez a viselkedés birtokháborításnak minősül, amit az önkormányzat pénzbírsággal sújthat. Ha nem lehet szép szóval megegyezésre jutni, a Szabálysértési Irodához kell levélben fordulni a panaszos lakótársaknak.
Kellemetlen társbérlők
Különösen a belvárosi kerületekben gyakori vendég a csótány. A ház lakói közösen összefogva vehetik fel a harcot e kártevőkkel. Az irtásra több cég is rendelkezésre áll. Garanciális vagy átalánydíjas szerződést érdemes kötni a tartós nyugalom érdekében. Önkormányzati tulajdonú lakások esetén a ház közös helyiségeiben köteles irtani a ingatlankezelő vállalat, a lakások mentesítése azonban a lakókat terheli. Csak akkor lehet az irtás sikeres, ha minden lakásban elvégzik. Gyakori visszatérés esetén a kerületi Tisztiorvosi Szolgálattól kaphatunk segítséget a forrás felderítésére.
Ritkábban ugyan, de patkány is felüti a fejét itt-ott. Ezek irtását a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza Budapest területén. A Bábolna Környezetbiológiai Központ munkatársai bejelentésre 48 órán belül kimennek a helyszínre. Telefon: 280-3388.
Helyreigazítás
Az Ökoszolgálat áprilisi rovatában helytelen információt adtunk a kullancsokról. A hibákra Dr. Bózsik Béla Pál, a Lyme Borelliosis Alapítvány kuratóriumi titkára, a téma avatott szakembere hívta fel figyelmünket.
A kullancs eltávolítás helyes módja tehát: a kullancs- kiszedő csipesszel a fejnél megfogott, majd megpörgetett kullancs könnyen és épen kihúzható, mint a feltárt szálka. Kézzel sohase próbálkozzunk, mert a potrohból magunk préselhetjük a nyílt sebbe a kórokozót. A beszakadt fej nem fertőz, csak kitinből álló idegentestként játszik szerepet. A másik pontosítás: már néhány nappal a Polybé tabletta szedése után szinte veszélytelenül kirándulhatunk, ám a bozótost így is jobb elkerülni és minél előbb kullancsvizitet kell tartani a ruhán is.
Ezúton kérjük az olvasók szíves elnézését.

Csapó Beatrix


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.