kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Pénzben is mérhető az ózonszmog által okozott veszteség

A német mezőgazdasági kutatóintézet kísérletei szerint már egy közepes (köbméterenként 120 mikrogrammos) ózonterhelés is 15 százalékos terméscsökkenést okoz a nyári búza esetében. Az Egyesült Államokban a kutatók évi 3 milliárd dollár értékű terméskiesést írnak a maró gáz rovására. A mezőgazdasági károk, az épületekben történő károsodások mellett az átlagembert természetesen elsősorban az ózonnak az emberi szervezetre gyakorolt hatása izgatja legjobban.
Sokan nem értik az egész ózonproblémakört, hiszen első pillantásra úgy tűnik, egyszer azért aggódnak a környezetvédők, mert vékonyodik az ózonréteg, máskor pedig a levegő ózonszennyezettsége miatt panaszkodnak. Ráadásul elődeinktől úgy tanultuk, hogy az ózondús levegő kifejezetten egészséges, sok gyógy-üdülőhely csalogatta vendégeit ennek ígéretével. A magyarázat az ózonnal kapcsolatos különféle fogalmak keveredésében rejlik.
Létezik egy ún. jó ózon. Ez a Föld körül, a magaslégkörben található, és megszűri a Nap ibolyántúli sugárzását. Ez az ibolyántúli sugárzás káros, bőrrákot okozhat, ezért ahol ez a védő ózonréteg megvékonyodik, megemelkedik a bőrrákos megbetegedések gyakorisága. A Földet védő ózonréteg vészes fogyatkozásáról, ózonlyukak keletkezéséről már régóta cikkeznek a külföldi és hazai sajtóban.
Kevesebb figyelmet fordítottak azonban eddig az alacsonyan lebegő ózonra. A századforduló idején az orvosok még valóban szívesen küldték betegeiket ózondús levegőjű helyekre, hiszen az akkor még csak alacsony dózisban előforduló alsólégköri ózon serkentette a tüdő öntisztulási sebességét. Napjainkra azonban már lényegesen — mintegy ötszörösére — megnőtt ez a Földközeli ózon. (1900 körül egy köbméter levegőben általában még csak 20 mikrogramm ózon volt.) A növekedés oka pedig teljesen egyértelműen a motorizáció környezetterhelő hatása. A napsugárzás hatására ugyanis a kipufogógáz nitrogén-dioxidja nitrogénoxiddá alakul, s eközben ózon szabadul fel. Ez a magyarázata annak, hogy Magyarországon is miért csak június végén — július elején, a már több hete tartó kánikulai napsütés hatására vált az átlagosnál veszélyesebbé az ózonhelyzet. A környezeti állapot változásának tendenciáját tekintve viszont pontosan ezért jelenthet hosszabb távon a jelenleginél is nagyobb veszélyt a levegő ózontartalma.
Az ózon három oxigénatomból álló molekulája vízben csak csekély mértékben oldódik, így a szervezet nyálkahártyája nem tudja megkötni, a belélegzett ózon akadálytalanul jut el a tüdő legrejtettebb zugaiba is. Már kisebb terhelés is zavarja a sejtek működését, a tüdő kapacitását korlátozó gyulladások keletkeznek. Különös veszélyt jelent a talajközeli ózon a gyermekek, az idős emberek és a sportolók, nehéz fizikai munkát végzők számára. A legújabb német kísérletek szerint a gyermekeknél már egyórai, köbméterenkénti 100—150 mikrogrammos ózondózis hatására megfigyelhető volt a légzőszervek működésének megváltozása. (A nehéz fizikai munkát végző felnőttek esetében hatórai munka után okozott problémát a 160 mikro-grammos terhelés.) A gyerekeket, sportolókat, nehéz fizikai munkát végzőket azért fenyegeti fokozottabban az ózon, mert az átlagosnál többet lélegeznek — a sportolók például a percenként szokásos 7 liter helyett 100 liter levegőt fogyasztanak —, s így természetesen az átlagosnál több ózon jut a szervezetükbe. Nem mindegy az ózonterhelést befogadó szervezet általános egészségi állapota sem, ezért kerültek a különösen veszélyeztetettek csoportjába az idős emberek, valamint a szívpanaszokkal, vérkeringési, légzési problémákkal, asztmával küszködők.

A kockázat csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már régóta egy 120 mikro-grammos értékhatár betartását javasolja. Magyarországon az ózon-szmogriadó elrendelése a 200 mikrogrammos értékhez kapcsolódik, míg németországban 180 mikro-gramm esetében kell a lakosságot tájékoztatni. Bár a Der Spiegel értesülése szerint Klaus Töpfer környezetvédelmi miniszter nem híve az autózás helyi tiltásainak — a probléma megoldását nem ezen az úton képzeli el —, Németországban mégiscsak kísérleteznek ezzel. Heilbronn/Neckarsulm környékén nemrégiben 4 napig sebességkorlátozást vezettek be, s az eredmény 40 százalékos terheléscsökkenés volt.
(Napi Gazdaság)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.