kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ózonlyuka békákat is megtizedeli

A kutatók úgy gondolják, hogy megtalálták a békák és varangyok világszerte végbement különös eltűnésének magyarázatát — a felsőlégköri ózonréteg sérülésének képében.
Az Amerikai Egyesült Államok északnyugati tengerparti területén számos béka és varangyfajon elvégzett felmérés alapján Oregon Állam Egyetemének kutatói úgy találták, hogy azok a fajok, amelyeknek az egyedszáma nem csökken, nagy koncentrációban rendelkeznek egy enzimmel, mely segít az ultraibolya sugárzás hatásainak kivédésében.

Egy békafajban, a csendesóceáni levelibékában (hyla regila) hatszor annyi fotoliázt, vagyis védőenzimet találtak, mint a nyugatamerikai varangyban (bufo boreas) és háromszor annyit, mint a cascades békában (rana cascadae). Mindhárom faj nyílt vízben, napfénynek kitett helyen rakja le petéit. Az északamerikai varangy és a cascades béka ismereteink szerint rohamosan fogyatkozik, míg a csendesóceáni levelibéka nem. A kikelési arány viszont növekedett, ha a sérülékeny békapetéket védték a napfénytől.
(The Guardian)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.