kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Magas ózonszint, kisebb terméshozamok

Két Egyesült Államokbeli kutatóhely — a georgiai technológiai intézet és egy princetoni (N.J.) geofizikai laboratórium — tudósai arra hívták fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság termelékenysége 25—30 éven belül nagymértékben csökkenhet, ha folytatódik a talajközeli ózonszint növekedése. Előrejelzésük szerint 2025-re a világ gabonavetésének 35—70 százaléka olyan területeken lesz, ahol a levegő ózontartalmának szintje potenciális veszélyt jelent majd a gabonára. (Ez a területarány mintegy kétszerese a jelenleginek.)
William Chameides, a georgiai egyetem kutatója szerint a fent vázolt tendencia éhínséget idézhet elő a Földön. A kutató elmondta, hogy egy — az 1980-as években végzett — vizsgálat szerint az ózonszennyezés által okozott hozamveszteség az Egyesült Államokban több millió dollárra rúg.
A kérdéssel foglalkozó kutatók szerint a északi féltekén három régió van leginkább érintve: Észak-Amerika keleti része, Európa, Kína keleti része és Japán. Ezek a területek a szárazföld mintegy 23%-át teszik ki, de a világ élelmiszernövény-termelésének 60%-át adják, az energiafogyasztásban és műtrágya felhasználásban pedig 75%-os a részesedésük.
Ezek olyan területek, ahol a mezőgazdaság és a városi ipar együttesen van jelen, a városok légszennyezése pedig óriási hatással van a mezőgazdasági területekre.
(Reuter —Napi Gazdaság)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.