kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Gazdátlan állatok
Nemrég érdekes és szinte hihetetlennek tűnő adatot hallottam (lehet, hogy félrehallás volt), mely szerint Magyarországon kb. kétszer annyi kutya él, mint ember. Kedvtelésből, tenyésztésre, bizonyos munkák elvégzésére, őrzésre, vakvezetésre egyaránt tartják ezeket a kedves és sokszor nagyon intelligens állatokat.
Sok ebnek megadatott a családi fészek melege, ám egyre több utcán kóborló állattal is találkozhatunk. Az utóbbi időben gyakran kapunk ezzel kapcsolatos hívásokat, ezért érdemes átgondolni, mi a teendő ebben az esetben. Ha a kutya nem agresszív, támadó szándékkal közeledik, először kínáljuk meg valami ennivalóval vagy vízzel, majd nézzük meg, van-e a nyakában biléta, füle tetoválva van-e. Néha a kutyák hasán is található jelzés. Ezek alapján sokszor megállapítható a kutya gazdájának kiléte.
Amennyiben az állat (kutya-macska) nem visel semmilyen jelzést, megpróbálhatunk örökbefogadásáról gondoskodni. Ha mi magunk akarjuk az állatot örökbe fogadni, célszerű állatorvoshoz vinni, aki az állatot megvizsgálja, féregteleníti és ellátja esetleg a szükséges védőoltásokkal.
A talált állatok elhelyezésében a következő szervezetek segíthetnek:
Budapesten:
Fekete István Országos Állatvédő Egyesület, telefon: 137-2373
Herman Ottó Országos Természet- és Állatvédő Egyesület, telefon: 131-9507 (A fenti egyesületek állatmenhellyel is rendelkeznek.)
FAMKAT — macska-örökbeadó ügyelet, telefon: 155-3966 de. 7-9-ig és 132-3077 du. 4-6-ig.
Fehér Kereszt Állatvédő Egyesület, telefon: 156-1341 (befogadni nem tudnak, csak közvetítenek)
Vidéken:
Pécsi HEROSZ: Pécs, Alkotmány u. 5, telefon: 72/321-748
Székesfehérvári HEROSZ: Székesfehérvár, Benke F. út 13.
Szeged-Domaszék: 6781 Domaszék 197, telefon: 62/384-074 (csak vasárnap).
Mérgezett paprika
Lassan a "nyereségvágyból elkövetett emberölés" kategóriájába sorolható az a jelenség, amellyel egyre gyakrabban találkozhatunk. A rádió szinte minden nap tudósít az ólom, illetve kadmium alapú festékkel kevert paprikáról. Az Ökoszolgálat is egyre több telefonálót hallgat meg ez ügyben. Közeledik a tél, itt a nagy beszerzések, befőzések szezonja. Gondos háziasszonyok már most megveszik előre a gyönyörű piros édesnemes vagy csípős paprikaport. Magam is hetente járok piacra és a vásárlásnál nemcsak azt tartom szem előtt, hogy melyik az olcsóbb paprika, hanem azt is, hogy melyik a legszebb piros. Ha ilyet találok én is nagyobb mennyiséget veszek.
De ennek az időnek vége. Most már csak a szegedi vagy kalocsai állami paprikamalom többszörösen ellenőrzött, lepecsételt, szabványszámmal ellátott piros zsírpapírzacskóba csomagolt termékét veszem meg.
Eleinte a rádióban is elmondták, otthon is ki lehet próbálni, hogy mérgező-e a por. Kis adagot fehér papírra szórunk, szétdörzsöljük és ha színes csíkokat húz (sárgát, pirosat) akkor bizony minket meg akarnak mérgezni. Azóta otthon kipróbáltam a módszert, és az eredmény sajnos nem volt egyértelmű. ezért a telefonálóknak is csak azt ajánlom, forduljanak a KERMI-hez (1088, József krt. 6, tel: 210-0370). Egy pár kanál paprikából könnyen, gyorsan és ingyenesen bárkinek megállapítják, hogy pörköt fűszerezésére vagy családirtásra használhatja-e a kérdéses fűszernövényt.
De a legjobb, amit az ember megtehet, néhány hétig, vagy hónapig egyáltalán nem fogyaszt piros paprikát.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.