kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
LÉPÉSEK A FELMELEGEDÉS ELLENI

"A nyolcvanas évek közepe óta nyilvánvaló, hogy a globális felmelegedés korunk legsúlyosabb környezeti problémája. A Föld átlaghőmérsékletének emelkedése számos környezeti és társadalmi problémát von maga után. 2010-re az üvegház-gázok koncentrációja megkétszereződhet az ipari forradalom kezdetén meglévő értékhez képest, az átlaghőmérséklet pedig két fokkal emelkedhet." (ClimaX, 1994. július)
Számos megmozdulás zajlott az utóbbi években a felmelegedés megakadályozása ellen: szerte Európában közlekedési akciók, tüntetések az erdőirtás ellen, 1990 óta minden évben május 15-én a Közlekedési Akciónapot tartanak stb. A súlyos gondokat látva négy szervezet (SEED - Action for Solidarity, Equality, Environment and Development, EYFA - European Youth Forest Action, YEE - Youth and Environment Europe, YDC - Youth and Development Cooperation) összefogott, hogy egy egész Európára kiterjedő megmozdulást szervezzen. Ennek keretében részt vettek többek között a riói csúcs előkészÝtő munkáiban, a csúcsértekezlettel párhuzamosan folyó freiburgi konferencián, és most egy május közepéig tartó eseménysorozattal akarják felhívni a politikusok és a lakosság figyelmét a fenyegető változásokra.
A problémák megoldásaként minden forrás az ún. üvegház-gázok kibocsátásának csökkentését javasolja. Ennek szellemében a riói csúcstalálkozón a jelenlévő államok indítványt fogadtak el - minden kötelezettség nélkül -, miszerint a CO2-kibocsátást az 1990-es szinten tartják, és most Berlinben, 1995. március 28. és április 7. között, a Felek Konferenciáján döntenek majd a további időpontokról és a mértékekről.
Mivel a jelek szerint a legtöbb állam arra törekszik, hogy a Rióban elfogadott dokumentum feltételeit gyöngítse, ennek megakadályozására a környezetvédelmi csoportok létrehoztak egy Climate Action Network (Éghajlati Akcióhálózat) nevű esernyőszervezetet. A szervezet véleménye szerint az iparilag fejlett országoknak az 1990. évihez képest 2005-ig legalább 20%-kal kell csökkenteniük a CO2-kibocsátásukat.
Többek között ezen célok elérése érdekében a berlini tanácskozással egy időben a fenti szervezetek egy alternatív konferenciát hívtak össze.
Ennek világszerte, így Magyarországon is lesznek megelőző eseményei, részben a konferenciára való felkészülés, részben pedig az ismeretterjesztés, a probléma szélesebb körű megismertetése, a hazai vezetőkre való nyomásgyakorlás jegyében. A hazai eseményeket a Fiatalok az Erdőkért Akció és az ELTE Természetvédelmi Klub összefogásából született munkacsoport hangolja össze.
A közeljövőben elkészül az a tanulmány, amely részletesen ismerteti az üvegház-hatást és annak várható következményeit. A tanulmány az ELTE Természetvédelmi Klub gondozásában fog megjelenni február közepén, és az ETK címén (Szentendre, Pf. 2000) ingyenesen megrendelhető.
Február 11-én Általános Klíma Akciónapra kerül sor Magyarországon, melynek keretében a nemzetközi akciókkal összhangban megmozdulások lesznek országszerte, az időszerű problémákra kiélezve, mint például a vasút katasztrofális helyzete, az elviselhetetlen közúti tranzitforgalom, a városi autóközlekedés csődje. A nagy visszhanghoz minél több akcióra lenne szükség, ezért kérünk minden csoportot és szervezetet, szervezzenek helyi megmozdulásokat. További felvilágosításért pedig forduljanak bizalommal a hazai események koordinátoraihoz: Mihók Barbarához (telefon: 162-0301), Feiler Józsefhez (telefon: 122-1416) és Móra Verához (telefon: 111-7855).

Móra Veronika


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.