kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
GYERMEKEK A SAVASESő-PROGRAMBAN

Amint azt korábban megírtuk, a Levegő Munkacsoport hangolta össze azt a légszennyezés-mérési sorozatot, amelyet japán kezdeményezésre és segítséggel számos hazai iskolában végeztek az elmúlt évben. Az alábbiakban az ecseri Gyermekbarátok környezetvédelmi csoportjának levelét közöljük a méréseik eredményéről.
Mi az Ecseri Általános Iskola 5. osztályos tanulói vagyunk. A savas-eső- és zuzmóprogramot az osztályfőnökünk ismertette meg velünk, és kérte segítségünket. Ágy tudtuk meg, hogy a program a következőkből áll: figyelni kell a csapadék savtartalmát, a szélirányt és a fákon lévő zuzmókat. Ezek után lelkesen hozzáfogtunk a munkához, hiszen a környezetvédelem mindannyiunk dolga. Végigjártuk a falu összes fáját, és mindössze ötön találtunk 100%-os zuzmót. Ez is azt bizonyítja, hogy nagyon szennyezett a levegőnk. A csapadék vizsgálata még lesújtóbb eredményt hozott. Az iskola udvarára telepítettünk egy mérőállomást. Ebben fogtuk fel az esővizet. A mérés ideje alatt 3-szor volt csapadék. Az első próbálkozásunk nem volt sikeres, mert más szennyeződés is belejutott az esővízbe. A másik két alkalommal nagyon magas volt a savtartalom. Ez még inkább alátámasztotta azt a következtetésünket, amit a zuzmóknál levontunk a falunk levegőjéről.
Európa 12 országa vesz részt a programban, ennek része, hogy kapcsolatot teremtsünk egy külföldi ország osztályával, és reméljük, testvérosztályunk is ilyen lelkesen fog hozzá majd a munkához. Mi pedig szívesen részt vennénk más hasonló vizsgálatokban, mérésekben, adatgyűjtésekben is.
A gyerekekkel, valamint az osztályfőnökükkel, Gál Sándornéval az alábbi címen lehet felvenni a kapcsolatot: Ecseri Általános Iskola, 2233 Rákóczi u. 1-3. Telefon: 06-29-335164.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.