kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
KEREKASZTAL — MINDENKINEK

Nemrégiben létrejött egy csoportosulás, amely különféle civil szervezeteket foglal magába, és továbbiak csatlakozására számít. Dr. Kemény László, a Civil Kerekasztal soros elnöke kérésünkre feltárta a Kerekasztal létrejöttének okait, jelenét és a vele kapcsolatos terveket.
A mai magyar társadalom fontos részét képezik azok a csoportok, amelyek különféle lakossági problémák megoldására, a lakosság érdekeinek védelmében jöttek létre. Ezek nem politikai jellegűek - tevékenységük csupán akkor kap politikai színezetet, ha a problémák, melyek köré csoportosulnak, politikai okok miatt nem tudnak megoldódni.
Ma már kb. 30 ezer civil szerveződés működik Magyarországon. Ezek főleg helyi jellegű problémákkal foglalkoznak, de gyakran előfordul az is, hogy céljaik elérése érdekében kormányszinten kellene tárgyalniuk. Egy ilyen szervezetet a kormány nem tekint tárgyalópartnerének. Ezért szükséges a hasonló célok elérésére törekvő civil szervezetek összefogása.
1990-ig volt egy olyan rendelet, hogy a törvénytervezetet társadalmi vitára kell bocsátani. Mivel ez csupán formálisan létezett, - ahelyett, hogy a gyakorlatba is átültették volna - 1990-ben megszüntették. Létrejött az Érdekegyeztető Tanács, ami a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók közötti párbeszédet tette lehetővé. Ez jól működött a munkaügyi problémák kapcsán, de más esetekben - pl. lakásgondok, ifjúságvédelem stb. - már nem volt megfelelő. Szükség volt arra, hogy egy olyan társadalmi csúcsszervezet jöjjön létre, amely minden társadalmi problémával kapcsolatban képes állást foglalni.
1993-ban létrejött a Civil Parlament, amely megszólalási lehetőséget biztosított a magyarországi civil szervezeteknek, azonban fórum-jellege miatt nem lehetett tárgyalópartnere a kormánynak. Mivel a civil szervezetek részéről megvolt a igény, hogy beleszóljanak a törvényhozásba, és a kormány is kész volt tárgyalni, szükségessé vált a civil szervezetek egy olyan csúcsszervezetének létrehozása, amely a kormány tárgyalópartnere lehet. Ezért jött létre 1994 nyarán a Civil Kerek-asztal.

A Civil Kerekasztalnak jelenleg hét felhatalmazott szervezete van: az Állampolgári Jogvédő Liga, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Szervezetek Tanácsa, az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma, a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Társadalmi Érdekegyeztető Tanács és a Társadalmi Egyesülések Szövetsége. Ezen kívül van egy szervezet, amely felfüggesztette a tagságát, a Társadalmi Kamara, és három másik, amelyek bár egyelőre még nem felhatalmazott tagja a Kerekasztalnak, de már aktívan részt vesznek a munkájában: a Magyar Nők Szövetsége, a Nyugdíjasok Országos Kamarája és a Nonprofit Szervezetek Egyeztető Tanácsa.
A Civil Kerekasztal már eddig is komoly pozíciót vívott ki magának. A munkavállalói oldallal és a kormánnyal már megkezdődtek a tárgyalások a későbbi együttműködés érdekében.
A Civil Kerekasztal azért harcol, hogy ne csupán egy politikai elit döntsön mindannyiunk jövőjéről, hanem a társadalommal történjen a megállapodás minden olyan dologban, amely a társadalom békéjét veszélyezteti.
Kemény László kijelentette, hogy nagyon örülne, ha a környezetvédő szervezetek is bekapcsolódnának a Civil Kerekasztal munkájába, hiszen a közös érdekek vitathatatlanok.
Kapcsolatfelvétel az alábbi címen lehetséges: 1126 Budapest, Szoboszlai u. 2-4. Telefon: 155-9139. Fax: 156-0982.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.