kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Belső téri légszennyezés
A NÉGY FAL SEM NYÚJT VÉDELMET

- Környezet alatt sokan csak a külső, a szabad ég alatt levő tényezők összességét értik, pedig életünk 70 százalékát négy fal között töltjük, és ez a belső környezet meghatározó szerepet játszik életünk minőségében vág a dolgok közepébe dr. Farkas Ildikó, a Johan Béla Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa. - Vannak olyan szennyező anyagok, amelyeket mi magunk viszünk be, amelyekért mi vagyunk a felelősek, és vannak olyanok, amelyek az épített környezet anyagában, a belső tér berendezésében, felszerelésében találhatók, vagy pl. az utcáról kerülnek be - ezek szinte tőlünk független tényezők.
- Vegyük elsőként az egyéntől függő belső téri szennyező tényezőket.
- A legrosszabb ezek közül a dohányzás, ami meghatározza egy zárt tér levegőjének minőségét. A cigarettával a belső térbe kerülő szennyezőanyagok nagysága mellett minden egyéb káros tényező hatása eltörpül. Ha egy szobában csak öt cigarettát szívnak el, az már olyan káros környezetet teremt, amire külső körülmények között alig van példa. Hogy káros hatásai hogyan érvényesülnek, függ attól, hogy aktív vagy passzív dohányosról van-e szó. Aki füstfelhőbe burkolózva éli le élete nagy részét, rákrizikója és szív- és érrendszeri megbetegedéseinek kockázata nagyon magas. Erről már pontosan mérhető adatok vannak.
"Az adatok önbevalláson alapulnak. Ez olyan, mintha a közlekedési szabályok betartását nem a rendőrség ellenőrizné, hanem a gépkocsivezetők saját bevallása alapján határoznák meg a közlekedési vétségeket és döntenének a bírság mértékéről."
A kötelező és már azt is tudjuk, hogy a passzív dohányosok is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Így a lakásban dohányzó szülők gyermekei vagy a dohányzó munkatársakkal összezárt nem dohányos akaratán kívül veszélyhelyzetben él. Nem véletlen, hogy több nyugati országban korlátozzák a dohányzásra engedélyezett helyeket. A szakszervezetek határozottan védik a nem dohányzók egészséges környezethez való jogát. Nálunk ezt még nem tartják fontosnak.
- Erről már mindannyian hallottunk, és ez ellen tudunk védekezni, de vannak olyan tényezők is, amelyeket mi magunk nem tudunk befolyásolni.
- A lakások szerkezeti anyagából kikerülő vegyianyagok tartoznak ebbe a körbe. Ezek közül a legveszélyesebb a formaldehid. A munkahelyen és a lakótérben nagyon sok polimer anyag van. Ezek formaldehid alapú műgyanták, hivatalosan fenolformaldehid gyanták. Veszélyességük abban rejlik, hogy a fenol nagyon egyszerű képletű anyag, könnyen kapcsolódik egymással, vagyis polimerizálódik, és ha nem jön létre tökéletes kapcsolódás, akkor a szabad formaldehid kikerül a levegőbe. Ez a szúrós szag még évek múltán is érezhető.
- Hol találkozhatunk formaldehid tartalmú anyagokkal?
- Például formaldehid alapú műgyantát használnak a farostlemezekhez, és ha nem tökéletes a ragasztáshoz használt anyag aránya, akkor túl sok ilyen szabad formaldehid kerül a bútorokból a zárt légtérbe. Formaldehid tartalmú ragasztót használnak tapéták, szőnyegek ragasztásához. Formaldehid van az apreturában, amely megadja a textíliák szép tartását, ezért a kisgyerekek ruháját már az első felvétel előtt ki kell mosni. Sok padlólakkban is található formaldehid. Az Európai Unió országaiban már van arra szabvány, hogy pl. egy négyzetméternyi bútorból mennyi formaldehid jöhet ki anélkül, hogy károsítsa egészségünket. Nálunk még nem tudtuk elérni, hogy ilyen jellegűszabályozás legyen.
- Miért káros a formaldehid a szervezetre?
- Mert allergiát okoz. Mérések bizonyították, hogy 40 mikrogramm/ öbméter érték alatt még nincs semmi gond. Efölött azonban szaporodtak a gyerekek allergiás megbetegedésére utaló biológiai jelek. Minél magasabb volt a mért levegő formaldehid-tartalma, annál több gyereknél érzékeltük a jeleket.
- Hogyan tudunk védekezni a formaldehid káros hatásai ellen?
- Ha valaki tudja, hogy családjában allergiára való hajlam van, érdemes fából készült bútorokat használni, kerülje az apreturával átitatott kárpitokat, textíliákat, illetve, ha lehet, ne használjon formaldehid tartalmú anyagokat. Mindenki számára fontos tanács a zárt terek rendszeres szellőztetése.
- Milyen egyéb belsőtéri szennyeződésre hívná fel még a figyelmet?
- Nagyon veszélyes anyag a nitrogén-oxid. Legtöbbször ott keletkezik, ahol gázzal főznek, illetve az ablak alatti gázkonvektorokból a nyitott vagy rosszul záródó ablakon keresztül visszakerül az égéstermék a szobába. Több országban, például Angliában csak ablak nélküli falra vagy kéménybe kötve lehet konvektort elhelyezni, így nincs meg ez a veszély.
- Miért kell figyelnünk a levegő nitrogén-oxid-tartalmára?
- A nitrogén-oxid károsítja az immunrendszert és azt a védekező mechanizmust, hogy ha bekerül egy allergén a légutakba, onnan az köhögéssel vagy tüsszentéssel minél hamarabb kikerülhessen. Ha ez a nitrogén-oxid hatására elmarad, könnyen megbetegedhet a szervezet. A nitrogén-oxidnak nincs szaga. Œgy tudunk védekezni, ha az ablakok jól zárnak, és amíg szellőztetünk, nem működik a gázkonvektor.
- Önök már évek óta foglalkoznak a belső téri környezet káros hatásaival, de erről még nagyon kevesen tudnak. Mit tesznek azért, hogy ezek a hatások ne érhessék az emberi szervezetet?
- A külső téri határértékekre itthon már régen bevezették a megfelelő szabványokat. Szeretnénk elérni, hogy emellé bekerülhessenek a belső téri határértékek is. Ennek érdekében a hazai mérések és a Nyugaton meghonosodott szabványok alapján már két évvel ezelőtt elkészült egy felterjesztés a Népjóléti Minisztérium számára. A skandináv országokban a napokig tartó mérések elemzése után a veszélyforrást meg kell szüntetni, és csak akkor lehet egy új épületet átadni.
- Tudna-e példát mondani olyan esetre, amikor az egészségügyi szempontok miatt változatni kellett egy anyag összetételén?
- Évekkel ezelőtt volt az ún. xylamon, xyladekor botrány, aminek az volt a lényege, hogy a fakonzerváló szerekben pentaklorfenol volt, mely rendkívül káros az egészségre. A többfelé előfordult panaszok miatt megváltoztatták a fakezelő anyagok összetételét.
- Van-e olyan belső téri káros tényező, amelyre még felhívná a figyelmet?
- A lakás klímája igen fontos. Ha nagyon száraz a levegő, akkor az állandó köhécselés károsítja a légutakat, ha pedig nagyon magas a levegő páratartalma, akkor a gombák, atkák szaporodnak el, melyek hatására könnyen kialakulhatnak az allergiás tünetek.
- Kérem, foglalja össze, hogyan tudunk ezen káros hatások ellen védekezni.
- A szellőztetést már említettem, bár a dohányzás káros hatásait ezzel sem tudjuk kivédeni. Felhívom a figyelmet a rendszeres kézmosás, takarítás és a porszívózás, főleg a vizes porszívózás fontosságára is. A vegyi anyagok elleni védekezés csak akkor lehetséges, ha minden terméken feltüntetik összetevőit. Majd ha ez megvalósul, akkor tudjuk, hogy mit használhatunk fel otthonunkban, és mit nem.

Meruk Rózsa


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.