kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Energia és környezetvédelem
A FRANCIA VILLAMOSIPAR A VÁDLOTTAK PADJÁN

Átláthatóságot és szigorú takarékosságot az energiapolitikában, valamint támogatást a megújuló energiaforrásoknak - ezek a legfontosabb ajánlásai annak a francia kormányjelentésnek, amely vádiratnak is tekinthető az Eléctricité de France, a francia villamos művek ellen.
Az energiáról és a környezetvédelemről folytatott hat hónapi vizsgálódás és viták után Jean-Pierre Souviron, volt ipari miniszter átadta jelentését a francia kormánynak. Egy olyan jelentést, amelyet a környezetvédők sem kifogásolhattak, hiszen megtalálhatták benne főbb követeléseiket.
A Souviron-jelentés mindenekelőtt az "átláthatóság és a demokrácia hiányát" tartja a francia energiapolitika hibájának. Példaként említi azt a döntést, hogy 1973-ban, az első olajárrobbanás másnapján a kormány gyakorlatilag az atomenergia kizárólagos alkalmazása mellett döntött, majd 1981-ben megerősítette ezt a döntését. Mindkét alkalommal politikai döntésre került sor, valódi szakmai és társadalmi viták nélkül.
A demokráciának a hiányára mutat a felelősség elmosása is az állam és az EdF között: keverednek ugyanis a hatósági és a végrehajtási feladatok. Ezt erősítette meg Michel Barnier környezetvédelmi miniszter is a jelentésről folytatott nemzetgyűlési vita során: "Túl hosszú ideje teszi magáévá az állam az EdF politikáját, amikor ennek éppen fordítva kellene lennie."
Souviron szerint a villamosáram-termelést különféle energiaforrásokra kell alapozni, és támogatni kell a megújuló energiák használatát. Felül kell vizsgálni a villamosenergia-árakat, mivel az EdF által meghatározott árak nem tükrözik a valós költségeket, és így versenyképtelenné teszik a nem nukleáris eredetű energiaforrások alkalmazását.
A jelentés szerint az árak megállapítása során az EdF alulbecsüli az elhasznált fűtőelemek kezelési költségeit, a reaktorok elöregedésének következményeit, az atomerőművek leszerelésével és bezárásával kapcsolatos kiadásokat, és nem teremt kellő pénzügyi fedezetet a baleseti kockázatokra. Souviron azt javasolja, hogy a kormánytól és az EdF-től független szakértői bizottságot hozzanak létre az árak felülvizsgálatára.
A jelentés élesen bírálja az országot jellemző hatalmas energiapazarlást, és egy hatékony energiatakarékossági program bevezetését szorgalmazza.
A nemzetgyűlési vita végén a kormány bejelentette, hogy a Souviron-jelentés figyelembevételével egy új törvényt alkot Franciaország közép- és hosszú távú energiapolitikájáról.
Laurence Madoui (Observateur de l'Environnement)
Fordították a Solymári Környezetvédők



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.