kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Autómentes budapesti utcák?

Megkérdeztük Sipos Lászlót, a Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztálya Forgalmi Alosztályának vezetőjét, hogyan hatott a Nagykörút, majd az Andrássy út lezárása Budapest közlekedésére.
A lezárásokat követő első napokban érezhető forgalomcsökkenést tapasztaltunk. Úgy tűnik, az autósok megijedtek a várható dugóktól. Egy hét elteltével azonban már megnövekedett a forgalom. Az Andrássy út lezárása után egy-másfél hónappal pedig a Podmaniczky utcában, a Király utcában, a Dob utcában és a Dohány utcában nőtt meg a forgalom oly mértékben, hogy ezen utcák gyakorlatilag megteltek. A személyszállítási gondokat azonban meg tudtuk oldani a tömegközlekedés sűrítésével.

Az eseményekből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy egyes nagy forgalmú utak lezárása sem okoz megoldhatatlan feladatot a főváros részére. Az Andrássy út esetében például nagyon hatékonyan működött az a megoldás, hogy csak a tömegközlekedést és a gyalogos forgalmat engedélyeztük. Érdemes lenne átgondolni, hol lehetne ezt máshol végleges formában elérni, legalább oly módon, hogy a személy- és tehergépjárművek részére engedélyeznénk a célforgalmat. Több ilyen útvonal vagy tér jöhet szóba a Belvárosban is, pl. a József nádor tér, a Szent István tér vagy a Szabadság tér. A Belvároson kívül ilyen útvonal lehetne a Dohány utca és a Wesselényi utca. Az Andrássy út példája azt is bizonyítja, hogy lényegesen növekszik a felszíni tömegközlekedés teljesítménye, ha a pályáját sikerül elszigetelni az egyéni közlekedéstől. Mivel ebben az esetben egy-egy autóbusz menetideje jelentősen csökken, növekszik a fordulószám, azaz ugyanannyi busz (és buszvezető!) sokkal több utast tud elszállítani, ami komoly takarékoskodást jelenthet az adófizetők pénzével.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.