kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Európai statisztikák
Utak és környezet

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat által készített tanulmány szerint a közúti forgalom növekedése azzal fenyeget, hogy elsöpri az összes környezetvédelmi vívmányt.
A "Közúti közlekedés és a környezet az Európai Unióban" című jelentés számos statisztikai adatot ad meg az utakról és egyéb közlekedési eszközökről:
Az Unión belüli autópálya-hálózat hossza (12 ország idei adatait figyelembe véve) több mint kétszeresére nőtt 1970 és 1990 között, míg a vasúti hálózat 7 százalékkal csökkent (igaz, a villamosított vonalak hossza 45 százalékkal nőtt)
1977 és 1989 között a közutakra fordították a szárazföldi infrastruktúra-kiadások 71 százalékát. A vasút részesedése 27 százalék volt, és 2 százalék esett a kontinensen belüli víziutakra.
1990-ben az egyes EU-országokon belül az áruszállítás 86 százalékát teherautókkal végezték, amelyek túlnyomó többségét kis távolságokon (50 km alatt) használták. Az egyes országokon belül a vasút csak 5 %-kal részesedett az áruszállításban, és ez is elsősorban nagyobb távolságokon történt.
Gépjárműkilométerre számolva az áruszállító járműveknek az egyes országokon belüli használata 80 százalékkal nőtt 1970 és 1990 között.
1970 és 1990 között az országon belüli személygépkocsi-használat megkétszereződött mind gépjármű-, mind utaskilométerben számolva. A helyi és távolsági autóbuszhasználat gépjármű-kilométerben számolva 60 százalékkal nőtt, utaskilométerben pedig megkétszereződött, míg utaskilométerben számolva a vasút használata csak 30 százalékkal nőtt.
A közlekedés végső energiafogyasztásban való részesedése 30 százalék körüli, és folyamatosan növekszik (a hetvenes években 20 százalék volt). A közúti közlekedés ebből több mint 83 százalékot emészt fel.
A jelentés megállapítja, hogy "amíg a gépjárművek üzemanyaghatékonysága nőtt, addig ennek jótékony hatásait elmosta az egyre több gépkocsi és azok használata ... Nincs olyan technológia, amely kivonná a szén-dioxidot a kipufogógázokból. Ezért a még inkább üzemanyag-hatékony autók kifejlesztésével és a vezetői szokások megváltoztatásával kell majd csökkenteni a fosszilis energiahordozók fogyasztását."
A tanulmány azonban elismeri a közúti közlekedés rugalmasságát és azt a tényt, hogy a legtöbb teherszállítás megkezdésekor és befejezésekor szükség van rá. Ezért a kombinált szállítás kiterjesztésére tesz javaslatot.
(T&E Bulletin)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.