kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti
A más rétje...

...mindig zöldebb fejeznénk be gondolatban a közmondást.
Kertes övezetben gyakran látni szépen karbantartott, gyepes udvart, parkot. Mivel ezek nem természetalkotta ökológiai rendszerek, az egyensúly fenntartásához állandó emberi beavatkozásra van szükség. Tehát ahhoz, hogy a kert szebb legyen, mint a szomszédé, gyakran kell nyírni, öntözni, esetleg vegyszerezni. Persze az efféle kertművelésnek ára van. És ide nem csak az anyag-, energia-, és eszközköltségek értendők. A közelben lakók sok esetben a nyugalmukat adják érte.
Az Ökoszolgálatba több hívás érkezett olyan panasszal, hogy a szomszéd elviselhetetlen zajt okoz a rendszeres fűnyírással.
Motoros készülék használata esetén pedig a frissen nyírt fű kellemes illatát émelyítő kipufogógáz-szag nyomja el. Hová lehet ilyenkor fordulni?
A legkézenfekvőbb, hogy megegyeznek a szomszédok, mi az az időpont ill. időtartam, amikor a tevékenység a legkevésbé zavaró.
Esetleg sikerül rábeszélni a kerttulajdonost, hogy kaszával vagy mechanikus fűnyíróval dolgozzon. Ha a személyes kérés nem jár eredménnyel, a nyugalom érdekében hivatalos segítséget is lehet kérni.
Amikor valamilyen ipari tevékenységből származó zaj vagy rezgés túllépi az adott lakókörnyezet építésügyi határértékét, a regionális környezetvédelmi felügyelőség illetékes a panasz orvoslásában. Magánszemély által okozott zajszennyezés esetében az önkormányzathoz kell fordulni. A kerületi önkormányzatoknál működik a Szabálysértési Hivatal általában a központi számon kell kérni , ide érdemes fordulni csendháborítás miatt, írásban, több tanú aláírásával. Ekkor megvizsgálják, hogy a zajokozás szándékos-e, vagy az okozó vétlen, de alkalmatlan eszközt használ.
A Szabálysértési Hivatal munkatársa személyes beszélgetést kezdeményez a felekkel, megpróbál közösen kompromisszumos megoldást találni, de ha a zajt okozó elzárkózik, kilátásba helyezi a pénzbírságot.
Ugyanez vonatkozik minden más "csendháborítás" kategóriába sorolható egyéb tevékenységre, hajnali rakodásra, csapkodásra.
Mivel az önkormányzatoknak nincs saját előírásuk a helyi zaj-határértékekre, ilyen esetekben nem rendelnek el zajszint-mérést, marad tehát a szabálysértési eljárás, amikor is szubjektív vélemények alapján döntik el, hogy az adott tevékenység kit és mennyire zavar.
Zsombok MagdiJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.