kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Merre tartanak az üzemanyagárak?

Az elmúlt hetekben ismét sirámokkal volt tele a sajtó arról, hogy milyen szörnyű módon emelkednek az üzemanyagárak. De vajon utánaszámoltak-e annak, hogy valóban emelkednek-e? Nézzük hát a számokat!

A fenti számok azt mutatják, hogy 8 év alatt a benzin ára ötszörösére, a kenyéré hétszeresére, a budapesti autóbuszjegyé pedig huszonötszörösére emelkedett (egyébként hasonló mértékű volt az emelkedés a VOLÁNBUSZ-nál is). Az emelkedést azonban nemcsak önmagában kell vizsgálni, hanem az általános inflációhoz viszonyítva, amely az említett időszak alatt kb. kilencszeres volt. Ebből pedig az következik, hogy a benzin ára reálértékben csaknem a felére csökkent, a tömegközlekedésé pedig két és félszeresére nőtt!

Ezek az adatok legalábbis részben magyarázatot adnak arra, hogy miért nyer rohamosan tért a személyautózás a tömegközlekedés rovására. Az országgyűlés által decemberben elfogadott költségvetés sajnos újabb lökést ad ennek a folyamatnak: miközben az infláció tavaly meghaladta a 28%-ot, az üzemanyagok ára csupán kb. 20 százalékkal emelkedett.
Jelenleg a magyarországi üzemanyagárak a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában.
Számos hazai és külföldi tanulmány kimutatta, hogy itthon is és külföldön is jelentősen emelni kell az üzemanyagok árát annak érdekében, hogy a gépjárműhasználók fizessék meg mindazokat a károkat és költségeket, amelyeket okoznak.

Az indokolatlanul alacsonyan tartott üzemanyagárak jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy gazdaságunk egyre inkább lemarad az iparilag fejlettebb országokétól. Miközben ezen országok — az információs szupersztrádát építve és használva — rakétasebességgel távolodnak tőlünk, mi leragadtunk az ötvenes évek szemléleténél és gyakorlatánál: a hatalmas energia- és nyersanyagigényű tevékenységek előnyben részesítésénél. Az árak mielőbbi helyretétele tehát nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is elengedhetetlen.
Már sokszor elmondtuk, de nem árt ismételten hangsúlyozni: a Levegő Munkacsoport nem kívánja, hogy még több adóval terheljék a lakosságot. Az üzemanyagadók emeléséből származó költségvetési többletbevételt teljes mértékben vissza kell juttatni az állampolgároknak a tb-járulék és a személyi jövedelemadó csökkentése formájában.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.