kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ismét a Lágymányosi hídról

Nemigen volt mostanában annyi herce-hurca egy híd körül, mint a Lágymányosi-híd esetében. Egy új híd szükségességét Dél-Budapesten kevesen vitatták, de az elhelyezésével kapcsolatban már különböztek a vélemények. A Levegő Munkacsoport más környezetvédő szervezetekkel és lakossági csoportokkal együtt kezdettől fogva tiltakozott a Lágymányosi híd megépítése ellen, és azt javasolta, hogy (ha már semmiképp sem tudja a kormány és a Fővárosi Önkormányzat ésszerűbb célokra elkölteni az adófizetők pénzét, akkor) délebbre, például a Galvani út magasságában, Csepelt is bekapcsolva építsék meg az új hidat.
Amikor eldőlt, hogy — elsősorban az Expóra történő hivatkozással — mégis a vasúti híd mellé kerül az új híd, számos szakértő, környezetvédő szervezet és a helyi lakosság egyaránt tiltakozott az ellen, hogy annak nyomvonala a Hamzsabégi úton vezessen tovább. Egyik érvük természetesen az volt, hogy meg kell őrizni a szép nagy parkot és a sportpályákat ezen a környéken, ahol az elmúlt évtizedekben amúgy is vészesen megfogyatkoztak a zöldterületek. Közlekedési szempontból hasonlóan elhibázottnak tartották ezt a megoldást, amely a Nagyszőlős utca közelében újabb hatalmas forgalmat vezetett volna rá az egyébként is túlterhelt Budaörsi útra. Ez ugyanis teljesen ellehetetlenítette volna Dél-Buda közlekedését, megakadályozva például Gazdagrét, Budaörs, Törökbálint, Érd és más települések lakóinak bejutását a főváros belső kerületeibe.
Sajnos a Hamzsabégi úti ,,megoldás'' mellett érvelt a Bocskai úti lakosság egy része is — feltehetően a hiányos tájékoztatás miatt, hiszen egyértelmű, hogy ebben az esetben a gépjárműáradat visszaduzzadt volna a Bocskai úton is, teljes közlekedési csődöt és környezeti katasztrófát előidézve ezen a sokat szenvedett területen.
Most már a Fővárosi Önkormányzat illetékesei is azt vallják, hogy a Budaörsi útnak a Sasadi úttól befelé eső szakaszán nemhogy növelni, de kimondottan csökkenteni kell a forgalmat. Ezt az elvet fogalmazza meg a készülő fővárosi ÁRT (Általános Rendezési Terv) is.
Dél-Buda közlekedési gondjait új utak építésével nem lehet megoldani. Az új utak csak újabb forgalmat gerjesztenek, ami tovább fokozza a környezet szennyezését. Az egyetlen valódi megoldás a tömegközlekedés fejlesztése. Így például a térség vasútvonalait alkalmassá kell tenni a gyors, kényelmes és megfizethető elővárosi közlekedésre.
-Kunti-JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.