kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Újabb támadás a Várnegyed utolsó zöld szigete ellen

Az üzletelő hivatal — azelőtt tanács, ma önkormányzat — nehezen viseli el, hogy az agyonzsúfolt Várnegyedben van egy kis zöld sziget, amely némi pihenést kínál a vásári tülekedésben. Több mint 10 évvel ezelőtt már írtam erről az Esti Hírlap 1985. november 19-i számában.
Idézem:
"Az 5452 négyzetméter nagyságú, 115 fával és 93 cserjével beültetett terület nem csupán az idelátogató külföldieknek, hanem a Várnegyedben lakó budapestieknek úgyszólván egyetlen zöld szigete. Sok itt élő idős ember, vagy kisgyermekes anya állandó napi programja: üldögélni a nyírfák, törökmogyorók, díszcseresznyék, ezüstfenyők és magyalcserjék között, ahová időnként ellátogat a feketerigó.
E kis ligetben 1-2 óránként cserélődve, naponta 250, évente 60 ezer látogató számolható meg, annyi, mint egy város, vagy egy budapesti kerület lakossága. (Figyelmen kívül hagytam természetesen a templom és a Halászbástya látogatóit, csak a növényzettel fedett területre szorítkoztam, és kihagytam a téli hónapokat is.)
A különböző korú fák, cserjék és pázsit fél hektárnyi területen 1985-ben 2768 lombköbmétert tesznek ki, így évi oxigénproduktumuk 1240 kilogrammra, szén-dioxid-lekötésük pedig 1080 kilogrammra tehető."
1995-ben feladatul adtam 20 egyetemi hallgatónak a Szentháromság tér növényzetének forintban kifejezett eszmei értékmeghatározását. A végösszeg 19-20 millió forintra rúgott, 1995-ös évi árakon. Ám forintban nem mérhető az a felüdülés, amit ez a kis tér nyújt a látogatóinak.
Tragikus az, ami a Várnegyedben történik. E kis, barlangokkal és lepusztult közműhálózattal átlyuggatott dombon egymást érik a mélygarázs-építkezések és szállodakomplexumok tervei. A remélt pénz nagy úr, így semmi nem szab gátat a szenvedélyeknek sem. Az itteni (még előző) önkormányzat ülésén történt, hogy az egyik képviselő megpofozott egy környezetvédő fiatalembert, és itt fordult elő az is, hogy a lakók szállodai röplapokból tudták meg: árulják a helyet, ahol laknak.
Vajon meg lehet-e állítani a telekügynökségként működő I. kerületi Önkormányzatot?
dr. Radó Dezső
* * *
Mint a Budapesti Városvédő Egyesület I. kerületi csoportjának vezetője szintén aggódom a park sorsáért.
Ez a szép pihenőhely a jelenleg érvényben lévő rendezési terv szerint építési terület besorolásban van — közintézmény építésére —, talán azért, mert háború előtt egy épület állt itt. Bár folyamatban van a várnegyed-polgárnegyed rendezési tervének felülvizsgálata, az új terv azonban további lehetőséget adna a park nagy részének beépítésére.
1988-ban volt már lakossági kezdeményezés a városvédőkkel együtt a terület parkká nyilváníttatására, de a tanács ragaszkodott hozzá, hogy megmaradjon a beépítés lehetősége.
Tekintve, hogy üzleti szempontból nagyon értékes telekről van szó, nem tudjuk, hogy az I. kerületi önkormányzati testület ezek után milyen döntést hoz. Azt a kérdést is fel kell tenniük maguknak, szabad-e még a barlangokkal agyonlyuggatott vár területét az új épülettel járó többlet gépkocsi- és buszforgalommal tovább terhelni.
Reméljük, hogy figyelembe veszik dr. Radó Dezső fenti indokait, az itt élők, a turisták igényét, és a várnegyed egyetlen értékes parkjának megmaradása mellett döntenek.
Mödlné Roskovenszky Éva
További felvilágosítás: Mödlné Roskovenszky Évánál a 201-3862-es telefonszámon.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.