kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Sportpálya helyett benzinkút?

Tankolni manapság egyre több helyen lehet, hiszen hétről hétre újabb benzinkutak épülnek úton-útfélen. Sajnos, a sportolási lehetőségekkel épp fordított a helyzet: egyre fogynak a parkok és a sportpályák, hogy "gazdaságilag kifizetődőbb" létesítményeknek adjanak helyet. Budapesten az utóbbi években több mint 50 sportpálya szűnt meg.
Ilyen változások fenyegetik a rákoskeresztúriakat is. Pillanatnyilag az itteni, negyvenezres lakótelepen egyetlen sportpálya van, ahol a tornateremmel nem rendelkező iskolák megtarthatják tornaórájukat, vagy az arra vágyó lakótelepiek megmozgathatják egy kicsit az izmaikat. Az önkormányzat ennek a sportpályának az eladását tervezi, hogy helyén benzinkút és élelmiszeráruház épüljön.
Mondhatnánk, hogy ezek is a lakosság érdekeit szolgálják. Tudvalevő viszont, hogy a környéken ez lenne a kilencedik benzinkút és a hatodik élelmiszeráruház. A már meglévő boltokban is a vevőkör hiányáról panaszkodnak, így valószínű, hogy az új áruház hamarosan csődbe menne, ahogy erre már több példát láthattunk. Ezek után semmi akadálya nem lenne annak, hogy az élelmiszerbolt helyén jövedelmezőbb üzletet — például autós üzletet vagy játéktermet — nyissanak (lásd XI. kerületi Hölgy utcai épület sorsát!).
A lakótelep házai között már alig van zöldfelület, mivel a növekvő autóállomány egyre nagyobb területeket igényel parkírozáshoz.
A szomszédos Népliget területe is csökkenőben van, egy csődbe ment vállalkozás rozsdásodó létesítményei foglalják el a helyet.
Érdemes megemlíteni, hogy a Népligetet — a sportpálya területével együtt — annak idején Vigyázó gróf úr ajándékozta Rákoskeresztúr lakosságának. Úgy látszik, a mai "urak" nem ilyen nagyvonalúak a néphez: ma az anyagi érdekek fontosabbak, mint mások életkörülményei, még akkor is, ha a döntéshozók nem a saját tulajdonukról ítélkeznek.
A Rákosmenti Környezetvédő Egyesület kezdeményezésére a helyi lakosok alapítvány létrehozását tervezik a sportpálya üzemeltetésére, hogy később ne ismétlődhessen meg ez a szégyenletes helyzet.
Bővebb felvilágosítás: Rákosmenti Környezetvédő Egyesület, Árvay Ferencné, 1173 Budapest, Pesti út 113. Telefon 258-5906.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.