kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Szelektív sikerek

A szemétdíj fővárosi bevezetése kapcsán a Levegő Munkacsoport egyik munkatársa egyszerű háziasszonyként bemutatkozva próbált a szemétdíj fővárosi bevezetése kapcsán környezetbarát megoldásokat találni mindennapi hulladékgondjaira.
Azon, hogy Budapesten 1996 januárjától fizetni kell a szemétszállításért, normális ember nem háborodik fel. Ez egy szolgáltatás, aminek természetesen ára van. Igen, de miután szolgáltatás, én pedig állampolgár vagyok, jó lenne, ha eldönthetném, hogy igénybe veszem-e, vagy nem. Hétköznapi nyelven fogalmazva, ha van szemetem (amit a Közterületfenntartó Vállalat elszállít), akkor fizetek, ha pedig nincs, akkor nem.
Egyáltalán nem arról van szó, hogy a szomszéd kukájába hordom a szemetesvödröm tartalmát, hanem arról, hogy ésszerű szelektív hulladékgyűjtés mellett a háztartási szemét minimálisra csökkenthető.
A Szonda-Ipsos 1995 májusában végzett felmérése szerint a 18 éven felüli budapestiek 84%-a hallott már a szelektív hulladékgyűjtésről, és 78%-uk hajlandó is lenne részt venni benne akkor is, ha ebből semmilyen haszna nem származik (egyszerűen felelősnek érzik magukat a környezetükért). Az ingadozók nagy része pedig meggyőzhető. Összesen a lakosság 4%-a utasítja el egyértelműen a szelektív hulladékgyűjtést.
Mit gondolhat az állampolgár? Ha ilyen nagy az egyetértés a lakosság körében, akkor bizonyára megkapjuk a megfelelő szolgáltatást.
Nagy tévedés! A Fővárosi Önkormányzat Hulladék intézkedési tervezete az 1991-es sikertelen (?) szelektív gyűjtési kísérletből levont következtetésekkel ezt a tevékenységet a távlatilag megoldandó feladatok közé sorolja, és a fejlesztésre szánt összeget szinte kizárólag lakossági forrásból kívánja előteremteni.
A reménykedő állampolgár azonban elindul, s először felhívja azt a telefonszámot, amelyet a Budapesti Újságban talál — a Közterületfenntartó Vállalat Közönségszolgálati Irodáját.
— Szeretnénk a szemetet szelektíven gyűjteni társasházunkban. Milyen segítséget tudnak Önök adni ehhez a munkához?
— Semmilyet, de talán hívja a . . . számot. Néhány felesleges telefon és apróbb gorombaságok a hivataltól, mire rájövünk, hogy a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalatnál nem jó helyen keresünk — elvégre ők viszik a szemetünket, és az az érdekük, hogy minél többet fizessünk. Korszerűségükre jellemző a lakossági tájékoztató füzetükből származó következő ,,jótanács'': -,,... a nagyobb terjedelmű hulladékot, pl. papírdobozt darabokra tépve, legalábbis kis térfogatra összehajtva dobjuk ki.''- Nesze neked környezetvédelem!
A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium illetékes osztályának illetékese:
— Mit képzel, mi itt csak törvényalkotással foglalkozunk! Érdeklődjön a Főpolgámesteri Hivatal Közmű Ügyosztályánál!
Érdeklődtem, december elejétől január közepéig hetente legalább két alkalommal. Az illetékes vagy éppen házon kívül volt, vagy pedig tárgyalt.
Közben szerencsére kezembe került az ismert környezetvédő civil szervezetnek, az Ökoszolgálatnak formára a Közterület-fenntartóéhoz igen hasonló kiadványa, a Kis magyar hulladék-körkép. A beltartalom persze egészen más, végre felnőttnek, állampolgárnak tekintenek, és nem alattvalónak.
Sok hasznos címet találok — olyan vállalkozókét, akiknek igenis kell a szelektíven gyűjtött hulladék, fizetnek is érte, és ha eleget összeszedünk, el is szállítják.

Lakógyűlés — december közepén — a társasházunkban. Pillanatok alatt kiderül, hogy házon belül könnyen be tudjuk vezetni a szelektív gyűjtést, és átlagszámítás alapján a kukák számát egyharmaddal csökkentjük. Január közepére kiderült, hogy túl óvatosak voltunk, még egy kukát visszaadhatunk.
Amiket kiválogatunk — természetesen nem szemét, hanem másodnyersanyag —, a vállalkozók örömmel felhasználják. Egyetlen gondunk van: az anyagi hasznot elviszik a szállítási költségek, mert egyetlen ház nem tud eleget összegyűjteni. Ha sikerülne az utcában lakókat meggyőzni, akkor azon túlmenően, hogy a szemétdíjunk csökken, szerény nyereségünk is lesz, hiszen több ház együtt könnyedén elbírja a szállítási költség rá eső részét. A szervezést megkezdtük.
Ez a történet nem mese, kövessenek bátran! Érdekes, hogy a hivatalokból szemlélve mindez megoldhatatlanul nehéznek látszott. Még szerencse, hogy nem tudtak eltántorítani.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.