kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az újabb energiaár-emelésekről

A villamos áram és a földgáz árainak márciusi emelésével kapcsolatban a Levegő Munkacsoport szakértői állásfoglalást tettek közzé.
Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta az Energetikai Érdekképviseleti Tanács tagjainak észrevételeit, akik csak úgy tartották elfogadhatónak az energiaárak emelését, ha azt tisztességes kompenzáció kíséri.
A Levegő Munkacsoport szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy ugyanakkor, amikor a lakosságot jelentősen sújtják az áremeléssel, a nagyfogyasztók továbbra is támogatott áron kapják az energiát. Ezek az árak 1990 óta reálértéken számítva kb. a felére csökkentek, ami jelentős támogatást jelent a súlyosan környezetszennyező, sok esetben elavult és gazdaságtalan nehézipari vállalatoknak.
A termelői célú energiaáraknak az EU-országok szintjére történő emelése esetén megfelelő összeg állna rendelkezésre a kompenzációra is.
Az állásfoglalás szerint az energiaszektor privatizációjából származó többletbevétel szabadon felhasználható részének jelentékeny hányadát az energiaracionalizálásra kell fordítani.
(A 6 oldalas állásfoglalást kérés esetén a LÉLEGZET szerkesztősége megküldi.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.