kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az Ökoszolgálat jelenti
Március 22 — a víz napja

Sok ember csodálkozik, miért kell a víznek külön napot szentelni.
Az élet a vízben alakult ki, és fennmaradásához is vízre van szükség. Az emberi élethez szükséges édesvíz a teljes vízkészletünknek csak kevesebb mint 3 százaléka, és igen érzékeny mutatója az ember környezetpusztító tevékenységének, tehát nagyon fontos, hogy figyeljünk rá.
"Egy csepp is elég, egy csepp is sok!" — ez a mottója annak az országos rendezvénysorozatnak, amelyet a Hálózat az élővizekért hirdet meg. Céljuk az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a vizekben rejlő szépségekre, az élővizeinket fenyegető egyre nagyobb veszélyekre, s hogy mennyire fontos lenne többet törődnünk velük. Ennek érdekében kérik, hogy 1996. március 22, a víz napja és április 22, a föld napja közötti időszak legyen a víz hónapja! Ötleteket, javaslatokat, a rendezvénysorozathoz csatlakozási szándékot a következő címen lehet bejelenteni:
Hálózat az élővizekért, Rozgonyi Kata, Göncöl Szövetség, 2600 Vác, Pf. 184. Telefon: 27/314-983.
Fontos információ a háziasszonyoknak, hogy Budapesten általában 16 NK a víz keménységi foka, melyet a mosószer adagolásnál kell figyelembe venni. Ezzel elkerülhetjük a felesleges környezetszennyezést, és a pénztárcánkat is kíméljük. Az ivóvíz minőségére vonatkozó további tájékoztatást a Fővárosi Vízművektől lehet kapni a 270-3333-as telefonszámon.
Ha valaki meghibásodást, csőtörést észlel, a 270-2777-es telefonszámon jelentheti az illetékeseknek, akik igyekeznek a lehető leghamarabb helyreállítani a hibát.
Az élővizekbe befolyó szennyvizeket a Fővárosi Csatornázási Művek figyeli. Tőlük lehet érdeklődni, illetve őket lehet értesíteni a "furcsa" jelenségekről. Éjjel-nappal hívható ügyeleti számuk 133-1314.
Nagyobb vízfelületen folyó szennyezéseket, s minden olyan szennyezést vagy emberi cselekedetet, amely a környezetet károsítja, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségnek kell bejelenteni. Címük: 1088 Budapest, Rákóczi út 41. Kárelhárítási telefonvonaluk: 2776-714.
Soraimat Rozgonyi Kata gondolataival zárom: "Csak néhányan gondolnak arra, honnan érkezik a víz a lakásukba, és ami ennél is nagyobb baj, hogy arra sem figyelnek, mi lesz vele, miután szennyezetten elhagyja "felségterületüket"..."
Kecskés Tünde
ÖKOSZOLGÁLAT
1065 Budapest
Bajcsy-Zsilinszky út 63., I/3.
Telefon: 269-4460, 111-7855



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.