kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Döntött a Világbíróság
Törvényellenesek az atomháborúk

Fordulópontot jelent a Hágai Nemzetközi Bíróság július 8-i határozata, amelyben kihirdette, hogy az atomfegyverekkel való fenyegetés vagy azok használata "ellentétes a fegyveres konfliktusok esetén alkalmazható nemzetközi törvényekkel" szinte minden elképzelhető körülmény esetén.
A törvényellenességről szóló átfogó döntés alóli egyetlen kivétel a Bíróság azon fenntartása, hogy "...tekintettel a nemzetközi jog jelenlegi helyzetére és a rendelkezésére álló ismeretekre, a Bíróság nem tudja véglegesen meghatározni, hogy az atomfegyverekkel való fenyegetés vagy azok használata vajon törvényes vagy törvénytelen az önvédelem olyan szélsőséges helyzeteiben, amikor az adott állam túlélése forog kockán."
E két rendelkezés fölött 7-7 arányban oszlottak meg a szavazatok, az elnöké volt a döntő. Mivel az ellenkező véleményen levő bírák közül három azért szavazott így, mert a teljes törvényellenesség kinyilvánítása és a "szélsőséges helyzetek"-ről szóló rész elhagyása mellett volt, az általános betiltás mellett ténylegesen tíz szavazat szólt, négy ellenében.
A Bíróság egyhangúan kijelentette, hogy összhangban a nukleáris fegyvekezés terjeszkedésének megállításáról szóló Atomsorompó Egyezmény 4. bekezdésével, "fennáll az a kötelezettség, hogy folytassuk jóhiszeműen és vigyük végig a nukleáris leszereléshez vezető tárgyalásokat, minden tekintetben szigorú és hatékony nemzetközi ellenőrzés alatt."
A Bíróság abban is egyetértett, hogy a nukleáris fegyverek, más fegyverekhez hasonlóan, alá vannak rendelve annak a törvénynek, amely háborús összetűzésekben védelmezi a civileket, a harcolókat, a környezetet, a semleges nemzeteket és a jövő nemzedékeket a háború hatásaitól, és alárendeltek annak az ENSZ Chartának is, amely megtiltja a katonai erővel való fenyegetést és annak alkalmazását az önvédelem kivételével.
Peter Weiss, a Jogászok Atomfegyver-ellenes Nemzetközi Szövetségének társelnöke örömmel fogadta a Bíróság ítéletét: "A Bíróság felvázolt egy tiszta utat, amely a nukleáris fegyverek megszüntetéséhez vezet, mind jogi elemzése, mind azon felhívása tekintetében, hogy kezdjük komolyan venni az Atomsorompó Egyezmény 4. bekezdését."
Robert Green, a brit Királyi Flotta nyugalmazott parancsnoka, a Világbíróság Akció brit csoportjának a tagja így nyilatkozott: "Ha ezt a figyelemre méltó döntést tekintem, soha nem használhattam volna atomfegyvert legálisan. Ez a döntés a haderő feladatává teszi, hogy felülvizsgálja a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos hozzáállását. Az atomfegyverek most gyakorlatilag ugyanabba a kategóriába esnek, mint a vegyi és a biológiai fegyverek."
Válaszként arra, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) irányadó véleményt kért az atomfegyverek használatának törvényes voltára, tekintettel ennek egészségügyi és környezeti következményeire, a Bíróság úgy találta, nincs illetékessége a kérdésben, mert az atomfegyverek törvényessége nem tartozik a WHO tevékenységi körébe. Ann Marie Janson, az Orvosok Nemzetközi Szövetsége az Atomháború Megakadályozásáért (IPPNW) nevű szervezet WHO-összekötője így nyilatkozott: "Ezt az ügyet a WHO kezdeményezte, az IPPNW aktív segítségével. Az IPPNW megértette, hogy orvosi szempontból a megelőzés az egyetlen válasz a nukleáris háború fenyegetésére. Örülünk, hogy a Bíróság érvei említik a környezet és a jövendő nemzedékek védelmének szükségességét a nukleáris károsodással szemben, de csalódást okoz, hogy ugyanezeket az egészségügyi szempontokat csupán a három ellenvéleményt bejelentő bíró értette meg teljes egészében."
A Bíróság ítélete ökölcsapásként éri az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Oroszországot. Mindegyikük arra kérte a Bíróságot, hogy ne tárgyalja az ügyet, amelyet a Jogászok Atomfegyver-ellenes Nemzetközi Szövetsége, a Nemzetközi Békeiroda (IPB) és az Orvosok Nemzetközi Szövetsége az Atomháború Megakadályozásáért kezdeményezett. Miután nem volt joguk közvetlenül fordulni a Hágai Nemzetközi Bírósághoz, sikerrel kérték fel az Egészségügyi Világszervezetet és az ENSZ Közgyűlését, hogy irányadó állősfoglalást kérjenek.
Fredrik Heffermehl, az IPB egyik vezetője szerint "ez az eset bátorító példája annak, hogy a különböző civil szervezetek képesek hasznát venni a nemzetközi intézményeknek, mint például a Világbíróság, amelyek rendeltetése, hogy szolgálják a világ népét, és ne csak a kormányokat."
A Sajtóközleményt angolul a Világbíróság Akció (World Court Project — WCP) adta ki, amely az utóbbi évek során több mint százmillió személyes lelkiismereti nyilatkozatot gyűjtött össze a világon annak érdekében, hogy az atomfegyvereket betiltsák. A magyar fordítást az Akció magyar partnere, a BOCS Alapítvány készítette és teszi közzé. Kívánságra szívesen elküldik az angol eredetit.
A BOCS Alapítvány címe: H-8003 Székesfehérvár, Pf. 7. Tel: +36-22-327363, fax: -343823
E-mail: Gyula@Simonyi.zpok.hu
(ZöldPók)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.