kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport június 7-i és 28-i üléseinek eseményeit foglaljuk össze.
A helyi lakosság képviselői beszámoltak arról, hogy az Üllői útnak a Nagykörút és a Nagyvárad tér közötti szakaszán tovább romlottak a forgalmi viszonyok, a környezet állapota pedig már elviselhetetlenné vált. Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztálya elutasította kérésüket, hogy forgalomszabályozási eszközökkel csökkentsék az Üllői úton áthaladó járművek számát. Kérésükre a Levegő Munkacsoport vállalta, hogy további segítségét nyújt a környezet és az ott lakók egészségének megvédésére.
Állásfoglalást fogadtunk el az üzemanyag-csempészésről. A téma kapcsán dr. Simonyi Endre (Igazságügyi Szakértői Csoport) elmondta, hogy az országot járva saját kezdeményezésére, saját műszerével már 1993-ban vizsgálta az üzemanyagok minőségét. A 48 kút közül 9-nél talált a szabványtól jelentősen eltérő (azaz hamisított) üzemanyagot. Azóta többször írt az illetékes állami szerveknek, köztük az APEH-nak is, érdemi választ azonban nem kapott.
Dr. Farkas Ildikó beszámolt a Nemzeti Környezet-egészségügyi Akcióprogram (NEKAP) vitanapján elhangzottakról. Az Országos Közegészségügyi Intézetben tartott rendezvényen részt vett a Levegő Munkacsoport több képviselője, akik egyrészt elismerésüket fejezték ki azért, hogy a NEKAP tervezete elkészült, másrészt bírálták az anyag hiányosságait: az anyag színvonala nem egyenletes, sok helyütt hiányoznak a számszerűsített célok, nincsenek adatok a környezetszennyezés egészségügyi kárainak anyagi vonzatairól, a szükséges intézkedések között meg sem említik a gazdasági-pénzügyi szabályozás lehetőségeit stb. Úgy határoztunk, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük a NEKAP sorsát, javaslatainkkal és befolyásunkkal segítve annak gyakorlati megvalósítását.
A nehéz tehergépjárművek hét végi forgalomkorlátozásával kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy lehetőségeink szerint támogatjuk a kormány határozatának végrehajtását, és elítéljük a kamionosoknak a tüntetéssel való fenyegetőzéseit.
Beszámoltunk az M3-as autópályával kapcsolatos miskolci tanácskozás eredményeiről (ld. a 7. oldalon). Úgy határoztunk, hogy folytatjuk munkánkat ennek az óriásberuházásnak a leállításáért.
A június 28-i ülésen részt vett Niki Kortvelyessy, az Európai Zöld Pártok Föderációjának szóvivője. Ismertette a Föderáció tevékenységét és a bécsi kongresszusuk eredményeit. Árvay Ferencné kiemelte, hogy sikeres volt a Levegő Munkacsoport bemutatkozása a kongresszus keretében tartott kiállításon, számos új személyes kapcsolatot is sikerült kialakítanunk külföldi környezetvédőkkel.
Szabó Béla István beszámolt a Zöld Érdek Alapítvánnyal kapcsolatos fejleményekről. Az új intézményt 10 környezetvédő szervezet (köztük a Levegő Munkacsoport) hozta létre annak érdekében, hogy elősegítse a zöld mozgalmak lobby-tevékenységét.
Kelemen József ismertette az Országos Kerékpárút-Hálózatért Alapítvány újabb kezdeményezését. Megvalósíthatósági tanulmányt készítenek regionális kerékpáros központok kialakítására három, egymástól földrajzilag eltérő területen: alföldön, hegyvidéken és dombvidéken. Csongrád, Szécsény, illetve Zalalövő lesz a három központ, amelyek körül a regionális hálózatok kialakulnának. A Levegő Munkacsoport nevében Dr. Radó Dezső vállalta, hogy ajánlást készít a terv támogatására.
A tervezett budaörsi bevásárlóközponttal kapcsolatban Schnier Mária elmondta: levelet írtunk az önkormányzat jegyzőjéhez, amelyben a környezetvédelmi és az építésügyi törvényre hivatkozva kértük az építési engedély kiadásának megtagadását, valamint azt, hogy a Levegő Munkacsoportot a témában tekintsék ügyfélnek. Az előző ülésen megvitatott szórólapot sokszorosítottuk és több ezer lakásba juttattuk el. A helyi lakosok segítségével tiltakozó aláírásokat is kezdtünk gyűjteni. Levéltervezetet fogalmaztunk meg Budapest főpolgármesterének, hogy felhívjuk figyelmét a elővárosok terjeszkedése és a város környéki bevásárlóközpontok által okozott súlyos veszélyekre.
Halász Judit, Dr. Müller Mária és Grynaeus László ismertették a parlagfű-irtási kampány helyzetét. Az allergiás betegek gyorsan növekvő száma szükségessé tenné, hogy a kormány és az önkormányzatok sokkal határozottabban lépjenek, mint amit a kampányban részt vevő szervezetek tapasztaltak.
Lukács András elmondta, hogy a Levegő Munkacsoport szakértői már elkezdték kidolgozni javaslataikat az 1997. évi költségvetéssel és adórendszerrel kapcsolatban. Ennek keretében különös figyelmet fordítanak az energiapolitikával kapcsolatos kérdésekre. E témakörről külön tanulmányt készítenek.
Beliczay Erzsébet beszámolt arról, hogy a Szelíd Energia Egyesület kérte a Levegő Munkacsoportot: segítsék küzdelmüket annak érdekében, hogy a tervezett szombathelyi elkerülő útszakaszt ne a kertvároson és egy védett arborétumon vezessék keresztül. A Levegő Munkacsoport úgy határozott, hogy nagyobb nyilvánosság biztosításával és szakmai segítséggel is igyekszik hozzájárulni az útépítési tervek módosításához.
Lukács András elmondta, hogy a környezetvédő szervezetek májusi tanácskozásán kapott megbízásnak megfelelően Schmuck Erzsébettel (Magyar Természetvédők Szövetsége) közösen levelet írtak a környezetvédelmi miniszternek a Központi Környezetvédelmi Alap (KKA) "miniszteri keretének" felhasználásával kapcsolatban. A teljes KKA 25%-át, közel 3 milliárd forintot kitevő keret elosztása és felhasználása ugyanis a nyilvánosság kizárásával, a környezetvédő mozgalmak számára átláthatatlan módon folyik. A Levegő Munkacsoport megvárja a miniszter válaszát, és utána dönt a további lépésekről.
Tolmár Klára (Svábhegy Alapítvány) arról tájékoztatott, hogy komoly küzdelmet folytatnak a kerületi önkormányzattal a Budai hegyvidék zöldterületeinek további pusztítása ellen.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.