kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Jobban fog hiányozni a víz, mint az olaj

Egyre több város szomjazik világszerte. Az ivóvíz gyakran nem elegendő a lakosság számára, főként a nagy metropoliszokban. Az összezsúfolt embertömeg ellenőrizhetetlen növekedése, burjánzása nemcsak a levegő minőségét rontja, a szeméthegyeket növeli, hanem egyre gyakrabban vízhiányt is okoz. A víz — jósolták a most lezárult Isztambuli Habitat II. konferencián — egyes helyeken fontosabb lesz, mint az olaj. A fejlődő világ sok nagyvárosának szegénynegyedében három háztartás közül kettőben már ma sincs tiszta folyóvíz. A fekáliák és az ipari szennyeződés a meglévőt is szennyezi és fenyegeti a lakosság egészségét. Az igazi hiány azonban (az Egyesült Nemzetek illetékeseinek számításai szerint) a fejlődőknél 2010 körül lép majd föl. S ennek nemcsak egészségügyi, hanem szociális következményei is lehetnek, fölborítva a társadalmi békét.
Az ENSZ felmérése szerint jelenleg a harmadik világ vízhiánytól leginkább fenyegetett városai a következők: Kairó, Peking, Sanghaj, Bombay, Dzsakarta és Mexikóváros. De Tel-Avivban, Varsóban, Houstonban és Los Angelesben is rövid időn belül beállhat a vízhiány. Mindennek nemcsak a lakosság lélekszámának a növekedése az oka, hanem a kormányok és a városi hivatalok tehetetlensége is: nem építik ki megfelelő időben a szükséges infrastruktúrát. A harmadik világban az ivóvíz mintegy 40-60 százaléka megy kárba a tönkrement csőrendszer miatt. Az ENSZ bizottsága arra hívja fel az illetékesek figyelmét, hogy állítsák meg a vízpazarlást, lépjenek kapcsolatba magánvállalkozókkal, akik megfelelő körülmények között és megfelelő haszon ellenében gyakran jobban karban tudják tartani a vízrendszereket, mint az állam vagy az önkormányzatok. Isztambulban azt hangsúlyozták, hogy ezt a problémát, s az ehhez hasonlókat az állami szervek, a különböző mozgalmak és a magánvállalkozók összefogásával lehetne a legjobban megoldani.
(Magyar Nemzet)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.