kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Van kiút a benzináremelésből is

Néhány hetes hallgatás után a benzináremelés, a régi érvek kíséretében, fillérnyi pontossággal részletezve, ismét téma lett. Közben ugyan volt néhány egyéb drágulás is, amely lényegesen meghaladta az infláció mögött kullogó benzináremelés mértékét, de ezeket sommásan elintézték az iskolakezdés, a betegség ára stb. témakörökben, szinte sugallva, hogy két választásunk van, vagy taníttatjuk a gyereket, vagy nem; vagy megvesszük a gyógyszert, vagy sem.
Mennyivel más választása van az autósoknak. Vagy elutazik az egyik távoli bevásárlóközpontba, és ha már ott van, a vásárlási mód logikája szerint esetleg megvesz egy sereg olyan dolgot is, amire nincs feltétlenül szüksége, vagy lemegy — ha még van — a szomszéd élelmiszerboltba. Vagy elautózgat a családjával a hét végén kirándulás címén néhány literrel a drága benzinből, vagy egy izgalmas kerékpártúrát szervez.
Hosszabb távon mindenütt meg lehetne teremteni a valós választási lehetőségeket. A költségvetés is szánhatna többet az oktatásra. Lehetne jóval eredményesebb betegségmegelőző programokat indítani, komolyan venni az energiaracionalizálást stb. Az autózásról is könnyebb lenne leszokni, ha a tömegközlekedés minősége javulna, ha erőteljesebb tájékoztatással, kedvezményekkel csábítanák át az utasokat, a kereskedők megszerveznék a házhoz szállítást, hatékonyabb lenne az információáramlás stb. Jó lenne, ha ezentúl az üzemanyagárak emelése a kiutak bemutatásával együtt jelenne meg a médiában. Hogy mindenki érezze, van kiút, csak meg kell érte küzdeni.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.