kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Greenpeace a tiszta energiatermelésért


1996. október 1-jén Athénban több mint 20 Greenpeace-aktivista zárta el a Görög Villamos Művek (PPC) fő épületének bejáratát, mialatt a többiek az épület tetejéről lógattak le egy 50 négyzetméteres transzparenst "Tiszta energiát most!" felirattal. A transzparens úgy nézett ki, mint a Görög Villamos Művek számlája, és a nagy feliraton kívül még utalások voltak arra, hogy alig történnek befektetések a megújuló energiaforrásokba, és hogy az ország energiaellátása szinte teljes egészében a fosszilis tüzelőanyagoktól függ. A Greenpeace azzal vádolja a vállalatot, hogy teljesen elhanyagolja a tiszta energiaforrásokat, és a széndioxid-kibocsátást minden eddiginél magasabb szintre növeli Görögországban.
— A PPC eddig szinte semmit sem tett egy környezetkímélő energiagazdálkodás megvalósítására — mondja Szteliosz Pszomasz, a Greenpeace napenergia-kampányának vezetője. A megújuló energiaforrásokra 1993 és 1995 között elkülönített alig 46 millió dollárból is mindössze 11,2 milliót költöttek el. A PPC 1994. évi 720 millió dolláros beruházási költségvetéséhez viszonyítva ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásokra csak minden kétszázadik elköltött dollár jutott.
A PPC felel Görögország széndioxid-kibocsátásának feléért, ami azt jelenti, hogy a szén- és olajtüzelésű erőművek évi több mint 40 millió tonna CO2-t juttatnak a levegőbe. Ezért a teljesítményért nyugodtan elnyerhetnék a Görögország első számú környezetszennyezője díjat. A PPC jelenlegi politikája teljesen ellentmond az 1992-es riói egyezményben foglaltaknak, annak, hogy legalább szinten tartsák a CO2 kibocsátását.
A 9200 MW beépített teljesítményből mindössze 26 MW energia nyerhető megújuló energiából, ami főleg szélerőműveket jelent. Ám még ez a 26 MW kapacitás sincs megfelelően kihasználva, minthogy az ország két legnagyobb szélfarmja, a Marmari Athén mellett, és a Szitia Krétán már három éve áll a turbinák karbantartásáról folyó jogi viták miatt. Ezen időszak alatt 90 millió KWh szennyezésmentes energiát vesztegettek el, ami 5,5 millió dollárnyi értéknek felel meg, és így 90 000 tonnával több CO2 került a levegőbe, mert ezt az energiamennyiséget fosszilis tüzelőanyagok elégetésével pótolták.
1995 júniusában a Greenpeace felfedezte a szélkerekek rotorjait egy hulladéklerakóban, és ekkor az energiaügyi miniszter (a jelenlegi miniszterelnök), Kosztasz Szimitisz megígérte, hogy a farmok 1996-tól újból üzemelni fognak. A mai napig nem történt semmi ez ügyben, annak ellenére, hogy az állami tulajdonú Görög Központ a Megújuló Energiaforrásokért szerint a szélenergia kiaknázásának lehetősége Görögországban a legjobb egész Európában,.

Nem a szélfarmok az egyetlenek, amiket a PPC elhanyagol. Ebbe a kategóriába esnek a napenergiás rendszerek is a görög szigeteken. A PPC gyakorlatilag minden próbálkozással felhagyott a megújuló energiát illetően. Ez a tétlenség része egy jól összehangolt politikának, melynek célja, hogy még több fosszilis erőművet építhessenek a helyi közösségek tiltakozása ellenére. Jellemmző Kréta szigetének esete. A PPC szeretne egy új olajtüzelésű erőművet üzembe állítani a sziget déli részén, Atherinolakkosz közelében, mert szerintük ez az egyetlen megoldás a sziget energiaellátásának kielégítésére. A Greenpeace viszont nemrégiben felvázolt egy másik lehetőséget is, ami a megújuló energiaforrásokon, az energiahatékonyság fokozásán és szivattyús energiatározók létesítésén alapul. A Greenpeace közzétette a PPC egyik belső anyagát, amely szerint a szivattyús energiatározók létesítése szükségtelenné tenné az új erőmű építését, és jelentősen segítené a megújuló energiaforrások alkalmazását Krétán.
— A Greenpeace követeli, hogy a PPC változtasson eddigi politikáján, és kezdjen beruházni a megújuló energiaforrásokba. Küldtünk egy levelet a görög kormánynak, hogy támogassa a tiszta energián alapuló megoldásokat. A kormányfő gyakran emlegeti a "tiszta megoldások" szavakat a beszédeiben, de szeretnénk több tettet látni. Minket jobban érdekel a tiszta energia, mint a tiszta retorika — mondta Eliasz Efthimiopulosz, a görög Greenpeace elnöke.
(Forrás: Greenpeace, Internet)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.