kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport december 6-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Szabó Béla István beszámolt a Közép-Európai Kezdeményezés "Közlekedés és Környezetvédelem" munkacsoportjának bécsi tanácskozásáról (ld. e számunk 19. oldalán).
A tervezett 4-es metróvonallal kapcsolatban Lukács András elmondta: a 140 millió forintért elkészített megvalósíthatósági tanulmányból is az a következtetés vonható le, hogy a legalább 150 milliárd forintba kerülő beruházás elsősorban azt eredményezné, hogy a felszíni tömegközlekedésről a mélybe "költöznének le" az utasok. Az új metró annyi utast szállítana, mint amennyit a jelenlegi busz- és villamosvonalak is elbírnak, az eljutási idő pedig összességében nem változik. (Az új metrón a Kelenföldi pályaudvartól a Keleti pályaudvarig 16 percig tartana az út, és ehhez hozzáadódik még a le- és felmenetel a mozgólépcsőn. A piros 7-es busz ma 19 perc alatt teszi meg ezt a távolságot a menetrend szerint.) A témával kapcsolatos észrevételeinket eljuttattuk az illetékes minisztériumoknak, az Országgyűlésnek és a Fővárosi Önkormányzatnak. Ez utóbbitól azt az ígéretet kaptuk, hogy két héten belül választ adnak kérdéseinkre.
Mucsy Endre beszámolt a Fövárosi Önkormányzat Környezetvédelmi és Városüzemeltetési Bizottsága december 5-i üléséről. Szerinte a BKV elfogadható magyarázatot adott a Bizottságnak arra — a Levegő Munkacsoport által is feszegetett — kérdésre, hogy miért csökkentik 47-es villamos menetsűrúségét. Mivel a Fehérvári úton felújították a pályát és fizikai eszközökkel is elválasztották az egyéb forgalomtól, úgy tudnak levenni két szerelvényt, hogy ugyanannyi utast rövidebb idő alatt szállítanak majd el. (Ez még inkább alátámasztja a Levegő Munkacsoportnak azt a régóta hangoztatott követelését, hogy a Bartók Béla úton is védjék meg a villamospályát az autóktól, a jelzőlámpákat a villamosforgalomra hangolják át, továbbá létesítsenek itt buszsávot.) A BKV javaslatával ellentétben és a Levegő Munkacsoport álláspontjával egybehangzóan a bizottság úgy döntött, hogy nem szabad "szüneteltetni" a 42-es villamost.
A MÁV-nál történt személyi változások kapcsán Baross Szabolcs, a Baross Gábor Társaság képviselője elmondta, hogy a MÁV-nál jelentős kedvező irányú változások történtek az elmúlt két évben. A Levegő Munkacsoport kifejezte a reményét, hogy ezek folytatódnak, amihez lehetősége szerint minden támogatást megad.
A Rómaifürdői Telepegyesület képviselői a Levegő Munkacsoport segítségét kérték az Óbudai—Újpesti vasúti híd mellé tervezett közúti híddal és más, a lakókörnyezetüket fenyegető közlekedési beruházásokkal szembeni lakossági fellépéshez. Szerintük is az igazi megoldás a körvasút elővárosi közlekedésbe való bekapcsolása. A Levegő Munkacsoport elhatározta, hogy januárban tanácskozást szervez a témáról az érintett kerületek civil szervezeteinek részvételével.
Szabó Béla István elmondta, hogy a Magyar Optikai Művek XI. kerületi gyártelepét (ahol a gyártás 4-5 éve megszűnt) megvásárolta egy bajor cég, amely itt irodaházakat és egy 40 000 m 2 -es bevásárlóközpontot akar építeni. A terület közvetlen környezetében van a Gesztenyés-kert, a MOM művelődési ház, a Tanítóképző Főiskola, valamint lakóházak. Itt megy a már így is forgalmas Alkotás út. A bevásárlóközpont tehát teljesen idegen ezen a területen. Parkolási gondok fognak jelentkezni, és a terület jellege is megváltozik majd. Már így is kevesebb mint a felére csökkent itt az elmúlt években a zöldterületek aránya. Tönkremegy a park, a lakóterület, és forgalmi csőd várható. A környékbeli lakosok tiltakoznak a terv ellen. A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy támogatja a lakosság törekvéseit.
Elfogadtuk Síklaky István kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy más civil szervezetekkel közösen dolgozzunk ki egy olyan programot, amely segít a környezeti és társadalmi gondok megoldásában, és kérjük fel a következő választások képviselőjelöltjeit, hogy ígérjék meg: megválasztásuk esetén azt támogatni fogják.
Dr. Kolláth György alkotmányjogász, a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgató-helyettese ismertette a nem dohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvényjavaslatot. A Levegő Munkacsoport teljes támogatásáról biztosította az indítványt.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.