kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Alapítvány a kisvasutakért

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány 1992-ben alakult a Kárpát-medence közlekedési, műszaki emlékeinek feltárására, népszerűsítésére. Tevékenységi körébe tartozik a térség történelmének és földrajzának tanulmányozásán kívül valamennyi közlekedési ágazat múltja és jelene. Az alapítvány "Mentsük meg a kisvasutakat" programja 1993-ban indult. Fő célunk a Kárpát-medencei keskeny nyomtávú vasutak ügyének társadalmasítása, azaz minél több magánszemély, intézmény és közösség, valamint önkormányzat bevonása abba a folyamatba, amelynek révén a létük hosszú távon biztosítható. Ez népszerűsítésükkel és a turizmusba való intenzívebb bekapcsolásukkal, valamint a szállítási teljesítményük növelésével valósítható meg. Az alapítvány 1993-tól kezdve módszeresen mutatja be a térség kisvasútjait, koordinálja a propagandájukat, szolgálva közös érdekeiket.
Az alapítványi bemutató-sorozatok végül megérlelték azt a közös elhatározást, amelynek eredményeként a magyarországi kisvasutak összefogtak egy kisvasúti nap sorozat megrendezésében. A "kisvasúti napok" összeállításánál a helyi lehetőségek, hagyományok felhasználására hívtuk fel a figyelmet és arra, hogy a szombatra vagy munkaszüneti napokra ütemezet programok hosszú távon követhetőek legyenek, minden évben ugyanahhoz a napjához kötődjenek. Például: a Bugaci kisvasút napja minden év augusztus második szombatján van. A kisvasúti év Magyarországon minden év március 3. szombatján kezdődik a MÁV Rt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján és minden év októberének 2. szombatján Szilvásváradon zárul (lásd a hátsó borítót).
Kezdeményeztük, hogy a működő keskenynyom-távolságú vasútvonalakról jelenjen meg tájékoztató. Eddig 17 füzet jelent meg. Néhány éve még hihetetlennek tűnt volna, de ma már tény: 92-féle képeslap közül választhatnak a kisvasutak iránt érdeklődök.
A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány csak bemutató rendezvényeket szervez a kisvasutakra. A következő évtől kezdve már teljesen a helyi szervezők veszik át a munkáját. A koordinálást üzleti alapon a MÁV Nosztalgia Kft. vállalta magára.
A kisvasutak népszerűsítésének eddigi eredményei sok-sok lelkes vasútbarát és az általuk alapított szervezetek — mint a Vasúttörténeti Alapítvány (Szeged) és a Börzsönyi Gyermekvasútért Alapítvány — tevékenységének köszönhető.
Gáspár János
ügyvezető igazgató
A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány
1147 Budapest, Ilosvai S. u. 41.
Telefon/fax: 342-1715, 252-2591.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.