kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Legatyásodva

Az elhidegülésről mindig szomorú hallani. Ki hinné, hogy energiatakarékossággal még ez is megelőzhető lehetne? Vége lett egy több évig tartó szerelemnek. Az adta a kapcsolatnak a kegyelemdöfést, hogy a férfi egy idő után rendszeresen atlétatrikóban, gatyára vetkőzve várta kedvesét a panel negyedik emeletén, és erről a rút szokásáról nem volt hajlandó leszokni. Miközben együttérzően hallgattam a történetet, nem ám a szőrös lábak meg az enyhén domborodó pocak jelentek meg lelki szemeim előtt, hanem a kérdés, hogy a mostani kemény fagyban mibe kerülhetett az óriási lakótelepet húsz-huszonöt éves házaival, ócska ablakaival gőzfürdővé varázsolni?
Az ünnepek alatt beköszöntött hidegben volt időnk elgondolkodni, hogy a januári energiaár-emeléseket ki tudnánk-e védeni valahogy saját háztartásunkban. A játékterünk továbbra is túl kicsiny, de valami azért meg fog indulni az idén. Az államilag támogatott előtakarékosságot végre a felújításokra is kiterjesztették. Újabb felvilágosító kampányok, tanácsadó-sorozatok indulnak, elkészül a — ki tudja hányadik — döntés-előkészítő hatástanulmány arról, hogy érdemes-e a kormánynak nagyobb összegeket átcsoportosítani energiaracionalizálásra. Aki azonban még ki tudja fizetni az energiaszámláit, az konkrét segítséget, kedvezményes, azonnal felvehető hiteleket egyelőre ne várjon a saját háza táján.
Egy jelentős energiamegtakarítással is járó nyílászáró csere korszerű ablakokkal és külső ajtókkal 600 ezer és másfél millió forint között van egy háború előtt épült lakóházban, a lakásnagyság függvényében. Egy jó minőségű etage kazán félmilliónál kezdődik. Marad tehát a két ablaktábla közé helyezett párna, a vastag posztófüggöny és legalább a belső szárnyak körbeszigetelése valamilyen rugalmas tömlővel. A panelek számára lehetőség szerencsés esetben egy közös felújítás megpályázása, addig pedig vacoghatnak vagy piheghetnek a lakók télvíz idején — a díjaktól legatyásodva.
Szegeden a PHARE-program keretében néhány, 1970 körül épült lakótelepi házat felújítottak. A munka magyar kivitelezésben történt. Részben azzal a céllal, hogy pontosabban mérjék a megtakarítható energiát, részben pedig azért, hogy a magyar szakemberek minél szélesebb körben szakmai tapasztalatokat szerezhessenek a korszerű energiatakarékos felújítási lehetőségekről.
Kedvező hír, hogy sok helyen a panelek hőszigetelő értéke megfelel a jelenlegi szigorúbb előírásoknak, inkább a vízszintes hézagok tömítése rossz, amit részleges javítással is helyre lehet hozni.
A szegedi házaknál a külső ajtókat és ablakokat kicserélték. A régi nyílászárók illesztésénél 8-10 mm-es hézagok sem voltak ritkák, a fajlagos hőáramra 3,0-3,6 W/m2K értékek adódtak. Az új faszerkezetű nyílászárókkal, kétrétegű nemesgáztöltésű üvegtáblákkal 1,3 W/m2K értékek voltak elérhetők, ami még egy laikus számára is elég sokat mond.
A lapos tetőket itt nem tetőtér-beépítéssel szanálták, hanem a felújított vízszigetelés alá többlethőszigetelésként 4 cm vastag stiróport alkalmaztak.
A korszerűsítés látványos része a régi lodzsák átalakítása volt. Formailag és méreteiben is módosítva, ún. naptérré, üvegezett dobozzá alakították át. Ezzel a napenergia hasznosítása mellett az épület esztétikai, és a szobák funkcionális értékét is jelentősen megnövelték.
Dunaújvárosban, ahol PHARE-segítség nélkül próbálták megakadályozni a meleg elszökését, a meglevő, hasonlóan rossz minőségű nyílászárókba ún. filtrációs szigetelést építettek. Speciális horonymaróval alakítják ki a rugalmas gumitömlő behúzását lehetővé tevő rést. Ha a panelek hőszigetelése megfelelő, ezzel a módszerrel is 3-5 oC-os javulás, 15-25%-os fűtésienergia-megtakarítás érhető el. A befektetés egyedi fűtésnél 1-2 év alatt, távfűtésnél 3 év alatt megtérül.
Közismert, hogy a távfűtőművek is differenciáltabb szolgáltatással próbálkozik. Kedvezményeket ajánl a lakásokhoz felszerelt mérők esetén stb. Ugyanakkor elég elképesztő, hogy a nem fizetők kötelezettségeinek teljesítését a fizetőkre hárítja azzal, hogy az árba beépíti a tartalékot a behajthatatlan követeléseinek ellensúlyozására. Így nem kényszerül a felhasznált energia mennyiségének csökkentésére. El tudnánk képzelni olyan üzletpolitikát, amelynél a távhőszolgáltató megelőlegezné a panelházak szigetelését, és az így felszabaduló kapacitását további intézmények, fogyasztók kiszolgálására ajánlaná fel. A távhő ugyanis, megfelelő körülmények között, környezetbarát és gazdaságos fűtési megoldás (is) lehet.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.