kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport december 20-i és január 17-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Megvitattuk az Országos Környezetvédelmi Tanács működését. Schmuck Erzsébet tájékoztatója után elmondtuk, hogy véleményünk szerint nem megfelelő az információáramlás az OKT és a mozgalom között. Ennek következtében, valamint szakmai hiányosságok miatt, több alkalommal előfordult, hogy a környezetvédő mozgalom képviselői az OKT-ben nem a mozgalomban már kidolgozott és elfogadott álláspontot képviselték. Schmuck Erzsébet ígéretet tett a tájékoztatás és a szakmai színvonal javítására.
Levelet fogalmaztunk meg Demszky Gábor főpolgármesternek, amelyben a tömegközlekedés javítására és — az Országgyűlés határozatával összhangban — a minél szélesebb körű forgalomcsillapítás megvalósítására hívtuk fel a Fővárosi Önkormányzatot. Úgy döntöttünk, igyekszünk minél több civil szervezetet megnyerni: írják alá a levelet, és lehetőleg vegyenek részt annak átadásában is január 30-án.
Megvitattuk a Fővárosi Önkormányzat javaslatát a főváros közlekedésének fejlesztésére 1997 és 2000 között. Határozottan ellenezzük a Ferihegyi repülőtérre vezető út "korszerűsítését", vagyis kiszélesítését (1,5 milliárd forint az említett négy évre), a 4. metróvonallal kapcsolatos beruházásokat (22 milliárd forint), valamint az Andor utca 2x2 sávra bővítését (3,3 milliárd forint). Az így megtakarított közel 27 milliárd forintot arra kellene felhasználni, hogy jelentősen növeljék a következő területekre fordítandó összegeket: a tömegközlekedés előnyben részesítésére (a jelenlegi előirányzat mindössze 400 millió forint), a villamosjárműpark fejlesztésére (a mostani előirányzat 4,85 milliárd forint, miközben 2005-ig legalább 60 milliárd forintot kell fordítani erre a célra), a kerékpár-közlekedés fejlesztésére (a jelenlegi előirányzat 838 millió forint), valamint forgalomcsillapításra (jelenleg mindössze a belvárosi gyalogosrendszer szerepel a tervben, 89 millió forinttal).
A tervezett fővárosi 4-es metróvonallal kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy minden lehetséges fórumon felhívjuk a figyelmet a terv megalapozatlanságára és megvalósításának káros következményeire.
Beszámoltunk a Munkás körúttal kapcsolatos fórumról, amelyet az érintett civil szervezetek és kerületi önkormányzatok részvételével tartottak. A Levegő Munkacsoport nem csatlakozott az ott elfogadott nyilatkozathoz, amely támogatta a Körvasút mentén megépítendő körút tervét, csak a nyomvonalát kívánta helyenként megváltoztatni. (Ugyanis a "csak ne az én hátsó udvaromban" jelenség jellegzetes megnyilvánulását tapasztalhattuk. Szerintünk nem máshová kell tologatni a problémát, hanem megelőzni annak kialakulását.) A Levegő Munkacsoport javaslatára azonban bevették a nyilatkozatba a tömegközlekedés javításának a szükségességét.
Árvay Ferencné kezdeményezésére beszélgettünk a XVII. kerület közlekedési gondjairól, és javasoltuk a kerületi önkormányzat jelen lévő képviselőjének, hogy közösen rendezzünk szakmai fórumot a kérdésről.
Dr. Radó Dezső tájékoztatást adott arról, hogy a XIV. kerületi Mogyoródi utat a lakosság tiltakozása ellenére szélesíteni kívánják. Részben a Levegő Munkacsoport közreműködése hatására a helyi önkormányzat elutasította a tervet. Kőhalmi István ismertette a Városi Biciklizés Barátai Egyesület "Az autó káros a környezetre" című kampányának terveit. A Levegő Munkacsoport csatlakozott a kezdeményezéshez.
Vízi László, a Műemlék-felügyeleti Igazgatóság munkatársával a törvényi szabályozás hiányosságairól cseréltünk véleményt, amelyek lehetővé teszik, hogy műemléki és egyéb környezetbe oda nem illő létesítményeket (pl. benzinkutakat) létesítsenek. A jelenlevők konkrét példákat is említettek benzinkutakkal kapcsolatban (Budapest több kerületében, Siklóson), és a Levegő Munkacsoport segítségét kérték.
Kajtor Zsuzsa ismertette az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) újabb kampányát a tisztességes és hatékony árakért a közlekedésben. Programjuk nagyrészt az EU Brüsszeli Bizottsága Közlekedési Főigazgatóságának hasonló című Zöld Könyvén alapul. Az a ritka eset fordul tehát elő, hogy egy környezetvédő szervezet egy alapkérdésben jelentős elvi és erkölcsi támogatást kap az EU egyik fontos hivatalos intézményétől. Úgy döntöttünk, hogy a témával kapcsolatos saját tevékenységünket igyekszünk összehangolni a T&E-ével.
Szabó Béla István beszámolt a január 10-13. között Alsógödön rendezett nemzetközi tanácskozásról, amelyen a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat és a közlekedési kérdésekkel foglalkozó környezetvédő szervezetek egyeztették tevékenységüket. (Ld. e számunk 5. oldalát!) A rendezvény keretében látogatást tettünk a KHVM-ben Scharle Péter helyettes államtitkárnál, aki ígéretet tett arra, hogy a környezetvédő szervezetek is megtekinthetik a külföldi bankokkal kötött szerződéseket (korábban a minisztérium mereven elzárkózott ettől).
Lukács András ismertette a Központi Környezetvédelmi Alappal kapcsolatos kedvező fejleményeket (ld. a 14. oldalon!).
Lukács András beszámolt arról, hogy Síklaky István kezdeményezésére 5 civil szervezet — az Emberközpontú Fejlesztésért Magyar Hálózata, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, a Levegő Munkacsoport, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete — tárgyalásokat folytat egy olyan együttműködés kialakításáról, melynek célja a súlyos társadalmi problémák megoldásának közös elősegítése.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.