kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Igazságosság, béke és a Teremtés megőrzése

1. Történetünk, gondolkodásmódunk
A BOCS Alapítvány az 1945 óta működő bázisközösség-hálózat, a Bokor életéből nőtt ki. A hetvenes évek közepe óta foglalkoznak a Bokor-közösségek ökológiával. Az ifjúság nevelése államilag tiltott, de mégis erős hivatása volt a Bokornak. Sok tábort szerveztünk, és a természet az Istennel való találkozás egyik legnagyszerűbb lehetőségét jelentette. Ez a természetmisztika nagyon ősi, és közvetlenül vezet a természet tiszteletéhez, óvásához. Az ökológiai elkötelezettség másik forrása a környezetpusztítás okozta nyomornak és a jövő nemzedékek fenyegetettségének a felismerése volt. Pozitív indítékot nyújtott a fogyasztói magatartás elkerülésére az evangéliumi igazság és az azt igazoló tapasztalat, mely szerint az ember benső fejlődése és személyes kapcsolatai megsínylik az anyagias életformát.
Ezek az elvi és gyakorlati alapok fogalmazódtak meg 1977-ben a "Karácsonyi Határozatban", 1986-ban az "Élettér és életmód" vitában (mindkettő a Harmadik Partban jelent meg nyomtatásban, ill. föllelhető a BOCS Weblapján).
A BOCS Alapítvány működésében az ökológia együtt van az erőszakmentességgel és az igazságosság követelményével. E három között szoros összefüggés van. Az erőszak csak úgy mellesleg is az egyik legnagyobb környezetromboló, de gyakran közvetlenül rombolja mások életterét, ez a harci stratégia része. A nyomorgók nem tudnak vigyázni a környezetre, hiszen túlélésükért küzdenek — s viszont, a környezetrombolás tömeges nyomort okoz.
2. Célkitűzéseink, módszereink
A civil társadalom épüléséhez szeretnénk hozzájárulni, pl. nemzetközi hálózatok és megmozdulások ismertté tételével a magyar nyelvterületen és Kelet-Európában. Különösen törekszünk az egyházak ráébresztésére az elveikből következő fenti hármas gyakorlati célkitűzésre.
Az elmúlt év egyik fő sikere volt az atomfegyverek használatának betiltása a Hágai Nemzetközi Bíróságnál. Ennek a több éves világméretű kampánynak mi voltunk a magyar partnere.
Sok mindent fordítunk, adunk ki, postázunk, teszünk közzé drótpostán. Találkozókat szervezünk itthon és a környező országokban, előadásokat tartunk mások rendezvényein.
Rendszeres havi találkozónk Budapest belvárosában megtalálható az eseménynaptárakban. Színvonalas előadások és zöld mozgalmi emberek széles körének baráti eszmecseréje jellemzi évek óta. Ez a Dr. Dőry István nevével fémjelezhető munka volt a bölcsője a Környezeti Nevelési Hálózatnak is, amely később külön egyesületté alakult.
3. Graz '97, Virtuális Falu
Az idei év első felében fő tevékenységünk a kelet-európai csoportok segítése a Graz '97 lehetőség kihasználásában. Az év legnagyobb vallási rendezvénye Európában a június 2330i Második Ökumenikus Európai Találkozó Grazban. Szívesen segítjük a részt venni szándékozó kelet-európai csoportokat, valamint a tudósítani kívánó médiát.
A címlistánkra feliratkozó szerkesztőségeket magyar nyelvű híranyaggal is el tudjuk majd látni drótpostán az ún. Virtuális Faluból.
(Ez lesz a mozgalmi média- és Internet-központ azon a héten Grazban, amely napi hírekkel látja el azokat, akik nem tudtak kiutazni, és a világból érkező vélemények összefoglalását továbbítja a Grazban lévő küldötteknek és médiának.)
4. BOCS Fordító
Fordítószolgálatot indítottunk, amelyet egyelőre ingyenesen tudunk küldeni azoknak, akiknek van e-mail címük. A Zöld Pók-tagok megtalálhatják a file-területen, ill. letölthető a BOCS Weblapokról is. Angol és német nyelvű, elsősorban béke, környezet, szociális problémák, vallási témájú mozgalmi folyóiratokat, hírleveleket szemlézünk.
Megrendelni és lemondani levélben lehet a következő címen: Gyula@Simonyi.zpok.hu
Jelezzétek, hogy ékezet nélküli, sorokra tördelt levélként küldjük, vagy pedig a megrendelő tud fogadni arj-tömörített, uuencode-kódolt file-t (aminek előnyei: felére tömörített, ékezetes és sorokra tördelés nélküli, eredeti forma). Kérem, adjátok tovább e hírt más szerkesztőségeknek is.
Aki támogatni szeretné a BOCS Fordítószolgálat munkáját személyi jövedelemadójának 1%-ával, kérjük, adja meg a következő adószámot az adóbevallásához mellékelt zárt borítékban: 18034264-2-43 (Harmadik Part Alapítvány)
Logónk egy panda medvebocs. Ez elsősorban a természet védelmét jelképezi, de ha tudjuk, hogy a panda a ragadozó medvék nagy családján belül egy békés növényevő, akkor a békesség szimbólumát is láthatjuk benne. Erre utal bibliai mottónk is:
"Tehén és medve együtt legel, kicsinyeik együtt heverésznek. Nem árt, nem pusztít senki." (Izaiás próféta 11,7)
A "bocs" emellett egy barátságos bocsánatkérés is, talán a legfontosabb szó a békességteremtésben.

BOCS Alapítvány, 8003 Székesfehérvár, Pf. 7. Tel.: +36-22-327263, fax: -343823. Drótposta: Gyula@Simonyi.zpok.hu és bocs@ns.c3.hu (címezd mindkettőre) Weblap: http://www.rec.hu/bocs és http://www.c3.hu/~bocs



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.