kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
PETÍCIÓ A FőPOLGÁRMESTERNEK

A tömegközlekedés javításáért folytatott tavalyi aláírásgyűjtés után a Levegő Munkacsoport a Városi Biciklizés Barátai Egyesülettel közösen most nyújtott át egy levelet Demszky Gábor főpolgármester úrnak az alábbi szöveggel:
Tisztelt Főpolgármester Úr!
Szervezetünk nevében azzal a kéréssel fordulok Önhöz, tegyen meg minden lehetséges intézkedést annak érdekében, hogy a budapesti tömegközlekedés ne romoljon tovább, hanem éppen ellenkezőleg, számottevően javuljon az elkövetkezendő években. Ezt úgy lenne célszerű megvalósítani, hogy reálértéken számítva ne növekedjenek a tarifák, hiszen a tömegközlekedés versenyképességének ez az egyik legfontosabb tényezője.
Véleményünk szerint a Fővárosi Önkormányzat 1997. évi költségvetésének közlekedési fejezetében elsőbbséget kell biztosítani a meglévő tömegközlekedési hálózat működtetésének, felújításának és korszerűsítésének. A tömegközlekedésnek forgalmi előnyt is kell biztosítani minden vonalon. Ezzel párhuzamosan érvényt kell szerezni a magyar közlekedéspolitikáról szóló 68/1996. számú Országgyűlési határozat 3.h) pontjának, amely kimondja: "a lakott területek belső, sűrűn lakott övezeteiben ... a személygépkocsi-forgalmat az illetékes hatóságok jelentős mértékben korlátozzák."
Egyúttal kérjük, hogy a Fővárosi Önkormányzat jelentős mértékben segítse elő a társadalmi részvételt, vagyis hogy az állampolgárok beleszólhassanak az őket érintő kérdések eldöntésébe. Ennek részeként elengedhetetlennek tartjuk, hogy az önkormányzat közlekedéssel kapcsolatos döntéseinek meghozatala előtt minden esetben időben és széles körűen tájékoztassa a lakosságot és a társadalmi szervezeteket, adjon lehetőséget az egyes témákkal kapcsolatos különböző vélemények megalapozására, megvitatására és nyilvánosságra hozatalára.
Számos országban már bebizonyosodott, hogy a tömegközlekedés leépítése hatalmas károkat okoz egy városnak. A megfelelő színvonalú, megbízható tömegközlekedési szolgáltatások viszont jelentősen növelik a város vonzerejét, hozzájárulnak a lakosság életfeltételeinek javításához, és elősegítik a gazdasági fejlődést is.
Budapest, 1997. január
A kezdeményezéshez további 79 szervezet csatlakozott. A részt vevő szervezetek listája önmagában is mutatja, hogy sok embert érintő fontos ügyben jártunk.
Sajnos, meg kell említenünk, hogy fogadtatásunk nem volt túl szívélyes, annak ellenére, hogy jövetelünket hivatalosan bejelentettük, és küldöttségünkben nagy szakszervezetek és országos szövetségek vezetői is jelen voltak. A főpolgármester úr nem győzte ellensúlyozni a testület és főként az alkalmazottak modorából adódó hiányosságokat. Az érdemi rész viszont kétségkívül sikeres volt.
A hivatalos átadáson a főpolgármester úr ígéretet tett további találkozók szervezésére. Az első február 14-én, Arató Balázs közlekedési ügyosztályvezető úrral már megtörtént. Megállapodtunk, hogy a lakosságot és a társadalmi szervezeteket ezentúl sokkal nagyobb mértékben bevonják a közlekedéssel kapcsolatos döntések előkészítésébe. Ennek részeként
1. kidolgoztatják a társadalmi részvétellel kapcsolatos irányelveket, s a jóváhagyás előtt egyeztetik velünk,
2. márciusban megtartják a Budapesti Közlekedési Fórum (BKF) következő ülését, amelyen a társadalmi szervezetekkel együtt megvitatják a főváros közlekedésfejlesztési tervét,
3. kéthavonta ülésezni fog a BKF Közlekedési Csoportja 20 fővel, amelyek közül 5 a társadalmi szervezeteket fogja képviselni.
Hajtman Ágnes
A kezdeményezéshez az alábbi szervezetek csatlakoztak:
Alba Kör Zöld Csoport, Angyalföldért Egyesület, Árpádföldi Polgárok Érdekközössége, Árpád Hídi Lakástulajdonosok Baráti Társasága, Baross Gábor Társaság, BATÁR, Belvárosi K. E. a Tiszta Virágos Budapestért, BKE Környezetgazdasági Tanszék, BME Környezetgazdaságtani Osztály, BME Zöld Kör, Bőripari Dolgozók Szakszervezete, Budapesti Városvédő Egyesület, Duna Kör, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, ELTE TFK — Green mesék Hallgatócsoport, Emberközpontú Fejlesztés Magyar Hálózata, Energia Klub, Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, Erzsébetvárosi Társasházak Képviselőinek Egyesülete, Élelmezésipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, FAUNA Egyesület, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Feminista Hálózat, Fővárosi Autóbuszüzemek Szakszervezeti Szövetsége, Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, GATE Zöld Klub, Göncöl Alapítvány, Herman Ottó Természet- és Környezetvédő Kör, HUMUSZ Hulladék Munkaszövetség, Igazságügyi Szakértői Csoport, Informatikai Szakszervezet, Ipoly Unió, Ister Alapítvány, Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, Kerékpárral Közlekedők Országos Szövetsége, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, "Két kerékkel kevesebb" Egyesület, Kommunális Dolgozók Szakszervezete, Környezetgazdász Kör, Környezeti Nevelési Iskolai Hálózat, Környezeti Tanácsadók Egyesülete, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Dolgozók Szakszervezete, Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége, Légúti Betegekért Alapítvány, "Ma a Holnapért" Egyesület, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, Magyar Környezetvédelmi Egyesület, Magyar Környezetvédelmi Kamarai Szövetség, Magyar Közlekedési Klub, Magyar Távközlési Ágazati Szakszervezet, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma Budapesti Régió, Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), NANE — Nők A Nőkért Egyesület Együtt Az Erőszak Ellen, Napóra Klub, Országos Dohányfüst-mentes Egyesület, Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, Papíripari Dolgozók Szakszervezete, Pedagógusok Szakszervezete, Postás Szakszervezet, Rákospatak Környezetvédő Egyesület, Rómaifürdő Telep Egyesület, Sas-hegy Védő Egyesület, Svábhegy Egyesület, Társadalmi Unió Civil Szervezetek Országos Tömörülése, Természetbarát Túra-kerékpáros Egyesület, Vasutasok Szakszervezete, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet, Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezete, Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, Zöld Liga, Zöld Nők, Zöld Press Egyesület, Zöldgömb Sport Klub, Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.