kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egy 80 éves, egészséges juharfa áldozatul eshet egy kerítésnek?

A Budapest II. kerület, Trombitás út 5. szám alatti, húszas évek végén épült ház kertje valamikor nagyon szép lehetett. Sok örökzöld (pl. tiszafa), lombos fa (pl. hársfából két különböző faj) mellett fejlődött egy juharfa, melyet az önkormányzati tulajdonban lévő ház kezelője 1997 kora tavaszán egy meggondolatlan statikus javaslata alapján ki akart vágatni, mondván, hogy veszélyezteti a mellette lévő kerítést. A műkőből készült balluszteres és homokkő kerítés valóban repedezett, de nem kifejezetten a fától, hanem inkább attól, hogy szétfagyott az idők során, és nem gondozzák. Valójában nemcsak a fa körül ment tönkre a kerítés, hanem a ház kertjében mindenütt, ott is, ahol nincs fa! (Ugyanúgy elhanyagolták a ház ténylegesen életveszélyes, gyönyörű, kovácsoltvas kapuját is, de az a statikust nem zavarta.)
Az illetékesek érthetetlen módon a környezetvédelmi gondolkodás, a természeti értékekért való aggódás helyett a barbár megoldást, a juharfa kivágását akarták választani.
A fát megtekintette dr. Rakonczai Zoltánné erdőmérnök és Fónagy István erdőmérnök-újságíró. Mindketten megállapították, hogy egészséges a fa gyökérzete, stabilan tartja a fát akkor is, ha a körülötte lévő kerítést meg kell bontani. Dr. Radó Dezső kertészmérnök professzor az Acer platanoides alapos megvizsgálása után határozottan kijelentette, hogy a kb. 2,4 millió Ft eszmei értékű ép, egészséges fát a kerítés megfelelő öblös kialakításával, egy jó szándékú kőművesmester segítségével meg lehet és meg is kell menteni!
Más megoldással is megmenthető lenne a fa, például ha a kérdéses kerítésszakaszt vasbeton gerendákkal megerősítenék, és arra építenék vissza a kerítésfalat.
Ezek alapján érthetetlen, hogy a kivitelező statikusa miért akart mindjárt a gyilkos láncfűrészhez nyúlni, ha létezik több olyan megoldás is, amivel az egyébként művészi értéket nem képviselő kerítés és a gyönyörű fa is megmaradhatna. Sajnos, vannak még ma is olyanok, nem is kevesen, akik presztízskérdést csinálnak az ilyen ügyekből, kerül amibe kerül. Csak arra nem gondolnak, hogy a fa kivágása esetén a fáért aggódók beperelik a hivatásuk alkalmatlanságát bizonyító kivitelezőket, és így esetleg többe kerül a leves, mint a hús.
Mint kiderült, még szakmai összeférhetetlenség is felmerült, mivel a tervet ugyanaz bírálta felül, mint aki készítette. Emiatt az önkormányzat illetékese újabb, független statikus-szakvéleményt volt kénytelen kérni, és így nyert a fakivágás egy kis halasztást.
És ez csak a lakosok életminőségét rontó intézkedések elleni tiltakozás során kell hogy kiderüljön? És még hány olyen eset van, amire nem derül fény?
Szerencsére vannak még önzetlenül segítő kertész- és erdőmérnökök, statikusok és más szakemberek, akik, ha idejében jönnek rá a hivatalok és a pénzorientált "fenntartószervezetek" turpisságaira, készek az azonnali közbelépésre. Csak ne fogyjunk ki belőlük, mint a budapesti fákból!
Borza Tibor
geológus, tanár



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.