kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
OLVASÓINK ÍRTÁK

Iskolánkban a környezetvédelem évek óta a nevelőmunka fontos része. Valljuk, hogy nem akciókat kell szervezni, hanem a hétköznapokat kell hogy átszője a tudatos szemléletformálás. Ünnepi tevékenységekre ettől függetlenül szükség van. 1997-ben a víz világnapjától a madarak és fák napjáig tartott az az eseménysor, amiről most beszámolok. Egy pályázattal kezdtük, szabadon választott technikával a víz és a vízpart élővilágát ábrázolhatták a gyerekek, környezetvédelmi tiltótáblát tervezhettek vagy egy mesét írhattak. A gyakorlati környezetvédelmi nevelést segítette a Mit tanácsolok, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel? című pályázati kiírás. Az 58 alsó tagozatos összesen 75 pályázatot készített. Ezután (kevés tanári segítséggel) önállóan szerveztek vegyes életkorú csapatokat, és felkértek egy patronáló tanárt. A versenyek több héten keresztül tartottak, tanítási időn kívül. Egy szombatra iskolatakarítást és kertrendezést hirdettünk, ekkor elkészült az a sziklakert, amihez már egy éve gyűjtöttük a kavicsokat. Ezen a napon sportversenyek és közös bográcsos főzés is volt. Itt számított, hogy melyik csapat hány segítőt hívott, jöttek a nagymamák, nagynénik, unokatestvérek, és természetesen a szülők is. A Föld napja tiszteletére szabadon választott témában kiállításokat készítettek a csapatok. Április 22-én vendégünk volt Illés Zoltán, és egy jó hangulatú délelőttöt töltött el a gyerekekkel. Kirándulni voltunk a Gellérthegyi víztározóban és a közeli szelektívhulladék-gyűjtő udvarban is. A záró vetélkedőn a hetek alatt összegyűjtött ismeretekből készítettünk játékos vetélkedőt. Zsűrielnöknek Szakál Krisztinát, a kerületi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnökét kértük fel. Az első csapat barlangtúrán vehetett részt a Pálvölgyi-barlang egy olyan részében, amely a látogatók előtt egyébként elzárt terület. A madarak és fák napján egy olyan szokást elevenítettünk fel, amely a két világháború között volt szokásos, a fák törzsét színes szalagokkal díszítettük, a természetről szóló dalokat énekeltünk. Hamarosan erdei iskolába indulunk, a gyerekek nagyon várják a programokat.
Horváthné Szabó Mária,
tanár
Budapest
Az egészséges táplálkozás fontos lett sokunk életében, persze nem a vitamin- és egyéb koncentrátumokra gondolok, és az is jó, hogy egy-egy anyuka komolyan odafigyel arra, mi kerül a gyereke pocakjába.
Vajon mi tanárok mindent megteszünk, hogy tanítványaink az iskolában egészséges szellemi táplálékot kapjanak? Mostanában minden iskolában szóba került már a NAT. Bevezetésének következményeiről csak sejtéseim vannak, és biztos sok meglepetés is fog érni. Hogyan látják Önök, meg fog valósulni a környezetvédelmi szemlélet? Hogyan lehet majd az átállás gondjait enyhíteni? Az ember és természet műveltségterület a különböző iskolákban milyen tantárgyak keretén belül fog megvalósulni? Sorolhatnám a kérdéseket, és ezúton szeretném megkérni a szerkesztőket, adjanak teret a NAT-tal kapcsolatos észrevételeknek. Sokat tanulhatnánk egymás ötleteiből.
Demeczky Mihály,
tanár
Budapest
Tisztelt Levegő Munkacsoport!
Szeretném megérdeklődni, hogy van-e gyerekek számára valamilyen programjuk? A mi iskolánkban különféle környezetvédelmi rendezvények szoktak lenni. A Föld napja alkalmából szemétszedést rendeztünk a lakótelepen. Két csapatunk döntőbe jutott egy versenyen, és Kecskeméten több száz csapat közül megszereztük a 3. és az 5. helyezést. Azt szeretném kérni, hogy indítsanak programokat gyerekek számára, amik, remélhetőleg, nem fognak abbamaradni.
Tisztelettel:
Tóth Melinda
Kiskunfélegyháza
Kedves Melinda!
Gratulálunk eddigi munkátokhoz, tanáraitokat is dicséret illeti. Sajnos mostanában nincs olyan programunk, mint az ELÉG vagy a japán légszennyezettség-mérés volt. Az újságban szereplő cikkek is inkább a felnőtteknek szólnak. Tervezünk egy olyan rovatot, ahol a megvalósult iskolai ötletekről adhatunk hírt. Itt helye lenne a te beszámolódnak is — ha megírod. Várjuk további írásaidat!
Szeretettel köszönt:

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.