kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ismerd meg a világot!

Az utazás szele minden nyáron megcsap minket. Szeretnénk minél többet látni a világból, minél többet megtudni másokról, más népekről. A tudásvágy természetes igény, s kikapcsolódásra is vágyunk, ezért ha tehetjük, nyarunkat távoli tájakon töltjük, minél messzebb hagyva magunk mögött az évközi gondokat, a zord főnököt, a veszekedős szomszédokat.
Az utazási irodák tovább fokozzák ezt a vágyunkat, lehetőségek tömegére hívva fel lépten-nyomon figyelmünket. Távoli, egzotikus tájakat ajánlanak, pihenésre különféle tengerek partjait, repülős utakat, színvonalas szolgáltatásokat.
A fogyasztói társadalmakban természetesen nem hagyják ki az emberek utazási vágyát sem, hogy fogyasztóvá tegyék őket. Luxusigényeket kielégítő, fényűző pihenőközpontok léteznek a jobb módú polgárok számára. Elmehetnek a dél-tengeri szigetekre, szebbnél szebb tájakra, hogy ott megismerkedjenek — az amerikai nyaralási szokásokkal.
Nagy hangsúlyt helyeznek az utazási vállalkozások, szállodák tulajdonosai arra, hogy a vendégeknek minél kevésbé kelljen alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz. Így a nyaralók gond nélkül ehetik az otthon megszokott ételeiket, ihatják a kedvenc italukat. (Csak minek kell ehhez annyit utazni?)
Ez a mentalitás megfigyelhető a hozzánk látogató külföldieken is: az osztrák turistákon, akik a mi éttermeinkben is gondolkozás nélkül bécsi szeletet rendelnek, vagy annak a német busznak az utasain, amelyből itt, Magyarországon pakolták ki az otthonról hozott Coca-Colát. (Talán a német turisták ragaszkodtak a megszokott csomagoláshoz?)
A szállodák világszerte nemzetközi szabvány szerint épülnek, és az üzletek, a városképek is egyre inkább elnyugatiasodnak. A helyi nevezetességek pedig egyre inkább az ajándékboltokba költöznek...
Ezért utazzunk ekkorát? És ezért terheljük a helyi lakosságot, növelve a mindent elözönlő, mindent eljellegtelenítő turista-tömeget?
Ha utazunk, legyünk igazi utazók, méltó utódai azoknak, akik feltárták előttünk a távoli kultúrákat! Kössünk barátságot helybeliekkel, éljünk úgy, ahogyan ők, osztozzunk gondjaikban és örömükben!
Nem kell feltétlenül messzire utaznunk egy izgalmas felfedezéshez, vagy a kellemes pihenéshez! Országhatáron belül is szebbnél szebb helyekre, érdekes emberekre, tanulságos hagyományokra bukkanhatunk.
Jó utat!

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.