kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bevásárlóközpontok és munkanélküliség

A nagyméretű bevásárlóközpontok élőmunka-igénye egytizede a hagyományos boltokénak. Egy tartós munkanélküli az államháztartás — azaz az adófizetők — számára a következőkbe kerül: segély, orvosi ellátás, szociális (családi), egészségügyi, közbiztonsági problémák, továbbá az emberhez méltatlan megalázottság érzése, hogy rá a társadalom nem számít. Ezzel szemben egy minimálbéren foglalkoztatott után is a következő bevételek keletkeznek: tb- és nyugdíjjárulék, szja, nettó bér (amely keresletélénkítő vásárlóerőként jelentkezik a hazai piacon).
Nem mellékesek azok a szempontok sem, hogy a bevásárlóközpontokban a legtöbb áru importtermék, csakúgy, mint a tervezési-szervezési munkák oroszlánrésze, míg a kisebb boltok kialakításában hazai szakemberek vesznek részt, és a kistermelők egyéni ízlésre szabott — a külföldiek által is keresettebb — áruit is eladásra tudják kínálni.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.