kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mennyire szennyezett Budapest levegője?

A fővárosi légszennyező anyagokkal kapcsolatban a sajtó és a néhány helyen található nyilvános kijelzők — a nemzetközi gyakorlattal összhangban — a szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid és a szálló por koncentrációjáról ad tájékoztatást. Ezeken kívül azonban még több ezer egyéb szennyezőanyag jut városunk levegőjébe az emberi tevékenység következtében.
Figyelembe kell venni azt is, hogy a levegőből a szervezetbe kerülő mérgek csak egy részét teszik ki a mindannyiunkat érő szennyezésnek. Gondoljunk például a gyomirtókra, tartósítószerekre, a különböző mesterséges adalékanyagokra, amelyeket rendszeresen fogyasztunk az élelmiszerekkel együtt, az erősen klórozott és nemegyszer más ártalmas vegyületeket is tartalmazó ivóvízre, vagy a zajra, amelynek szintén komoly egészségkárosító hatása lehet.
Sok esetben még arról sincs megbízható adatunk, hogy az egyes mérgező anyagok önmagukban mekkora mennyiségben milyen elváltozást képesek okozni a szervezetben, hiszen ez is sok tényezőtől függ (az érintett személy öröklött tulajdonságaitól, korábbi betegségeitől, egészségi állapotától, korától, lelkiállapotától, attól, hogyan éri a szennyezőanyag a szervezetét stb.). Arról pedig, hogy a több ezer anyag együttesen hogyan hat az ember szervezetére, sokszor még sejtéseink is alig vannak. Pedig sok jel int arra, hogy érdemes elővigyázatosnak lenni. A Contergan nevű gyógyszer esetében mindössze kettő, önmagában ártalmatlan összetevő együttes hatására születtek nyomorékan a gyermekek...JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.