kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A tök


Ebben az írásban valóban a tökről (Cucurbita pepo) lesz szó.
Az emberek a nehezedő élet miatt ki se fogynak a panaszból. A keserűség jogosságát nem vitatva, önmagunkon segítünk, ha nem hagyjuk, hogy a rosszkedv állandó társunkul szegődjön.
Évek óta sok család már sehol sem nyaral, akik pedig mégis, kénytelenek berendezkedni az önellátásra — többre nem telik. Kesereghetünk, de attól nem változik meg semmi. Gyerekeink igen hamar nem akarják majd savanyú ábrázatunkat nézni, inkább eltűnnek már reggel az alkalmi haverokkal. Később meg csodálkozunk, hogy mennyire eltávolodtak tőlünk.
Körülményeink, morogjunk akár napestig, egyhamar nem fognak megjavulni, akkor meg kinek jó így? A közéletben ki-ki megtesz ereje szerint mindent, aztán otthon marad a rosszkedv, veszekedés, merthogy a gyerek már megint ezt csinálta, ezt se volt képes megtenni, bezzeg mi az ő korában. Annak idején hallottunk hasonlót elégszer a szüleinktől, tanultunk-e belőle?
Hogy kerül ide a tök? Kevés dolog olcsó manapság nálunk, a tök — nyaranta — ide tartozik. Bár a közelmúlt krumpliügyeire gondolva, ki tudja...
A várt nyaralás vagy otthon töltött szabadság alatt a közös főzés örömforrás is lehet, nem csak kényszer.
A tökfőzeléket a legtöbb gyerek utálja, de szerencsére olyan sokoldalú alapanyagról van szó, hogy ehetünk egy hétig is tököt naponta, mégsem fogjuk megunni.
A kezdő biokertész is nyugodtan vethet tököt, lesz mit betakarítania.
Az alábbi ötletek nagyanyám kézzel írott receptkönyvéből valók, kipróbáltam mindegyiket. A mennyiség, fűszerezés a családra igazítandó, kreativitás előnyben!
A tök kikapart belsejéből és magjából készül a hamis húsleves. Fűszeres vízben alaposan megfőzzük, szűrjük, kevés zöldséggel készre főzzük. A tökmag nagy olajtartalma miatt a látvány olyan, mint az aranyló húsleves, az íz sikere a fűszerezéstől függ.
A tök húsa (amit egyébként gyalulni szoktunk) is sokféleképpen elkészíthető. Szaporíthatjuk vele a lecsót, lehet belőle pörkölt, párolva spárgapótló, egytálételként rakottas, kisüthetjük sörtésztában vagy panírozva.
A friss tökmag kissé megpirítva különleges ízt ad a rántottának. A tökmagolaj — különösen férfiaknak — nagyon fontos és egészséges táplálék kiegészítés.
Lekvárt is főzhetünk tökből, citrommal, naranccsal vagy bármilyen savanyú hazai gyümölccsel ízesítve. Az ötlet nem új, a bolti konzervekben is tök a zselésítő anyag, a mesterséges állományjavítókat pedig ne hiányoljuk, eszünk elég mérget anélkül is.
Ha elég ügyesek vagyunk, a tökhéjból lámpást készíthetünk, apáink idejében mindenütt ismerték az ilyesmit.
A sor nyilván még sokáig folytatható, sok más "primitív" ötletet is gyűjthetünk, és gyűjtsünk is!
Az elmúlt nyáron vendégül láttam egyik gyerekem kissé elkényeztetett és nagyon válogatós barátját. Tudtam, ha megmondom, hogy az ebéd rántott tök, meg sem fogja kóstolni, ezért közöltem, ma különleges, amerikai ételt eszünk: kukurbita pepót. A siker nem maradt el, anyukája rögtön kérte annak a ritkaságnak a receptjét, amit nálunk evett a csemetéje.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.