kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport május 9-i és 23-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Dr. Radó Dezső számolt be a zöldterületek folyamatos eltűnésével kapcsolatos tennivalókról. Rengeteg hozzászólás, panasz volt a témában. Mióta a fakivágással kapcsolatos építési előírások felpuhultak, az építők szabad prédának tekintik a fákat. Nincs összhang a BM vagyonkataszteri jogszabály (amely lombkorona egyenértékben veszi számba a fákat) és az építési jogszabály (törzsvastagság szerinti mérés) között. A Btk. 208. és a környezetvédelmi törvény 97-100. paragrafusai alapján lehet peres eljárást kezdeményezni, de a gyakorlatban általában büntetlenül lehet pusztítani a zöldfelületeket. Úgy határoztunk, hogy javaslatot dolgozunk ki a vonatkozó jogszabályok módosítására.
Heiszler Vilmos, a Terézvárosi Közlekedésbiztonsági Egyesület képviselője elmondta, hogy a VI. kerületi Hunyadi térre a csarnok felújítása mellett mélygarázst terveznek. A tervekről mindeddig semmiféle információt nem lehet kapni. Az alpolgármester nyilatkozott az önkormányzat lapjában, hogy akinek túl drága lesz a felújított csarnok, menjen más kerületbe vásárolni. — A XII. kerületi Thoman utca és Mártonlak utca lakói beszámoltak a kis erdőt megszüntető tervezett út fejleményeiről, az önkormányzat taktikázásáról és a június 6-ra tervezett zenés tiltakozó estről, amelynek fő támogatója Benkő Dániel gitárművész. — Kerekes Éva arról tájékoztatott, hogy az I. kerületi Corvin térre mélygarázst és a Bem kertmozi helyére szállodát terveznek, holott a terület az UNESCO Világörökség része. Sajnálatos, hogy a főváros illetékese sem értette meg, hogy a Duna partja nem az I. kerület belügye, hanem országos jelentőségű idegenforgalmi érdek (is). Közismert továbbá, hogy a Vár alatt egy összefüggő barlangrendszer húzódik, és a hidrogeológiai következmények is kiszámíthatatlanok. A lakókat az önkormányzat a felújítási támogatások megvonásával próbálja megfélemlíteni, a közvetlen érintetteknek pedig nevetségesen alacsony összegeket kínálnak lakásuk ellenértékeként. — A XXI. kerületben a Csepel Plaza mellett (lásd cikkünket) további bevásárlóközpontokat is terveznek a lakótelepekre, az előbbihez hasonló előkészítetlenséggel, az ott lakók tiltakozása ellenére. A Levegő Munkacsoport már az ÁRT véleményezésénél is felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy kialakult lakótelepi környezetet a maximálisan megengedett beépíthetőségre hivatkozással utólag agyonzsúfolnak. — Rózsavölgy képviselője beszámolt a Fővárosi Önkormányzat álságos taktikázásáról, amellyel igyekszik a lakók éberségét elaltatni, és ezzel a "Demszky-körút" építése elől az akadályokat eltüntetni. Útbővítés helyett inkább a tömegközlekedést kell javítani, és az ellátatlan területekre kiterjeszteni. (Jó példa a hegyvidéki tömegközlekedésre a 137-es busz, amely Óbudán a Virágos nyereg környékén "összeszedi" az utasokat.) — A Levegő Munkacsoport úgy határozott, hogy a fent említett összes témában támogatja a lakosság küzdelmeit, és lehetőség szerint gyakorlati segítséget is nyújt az egészséges életfeltételek megőrzése érdekében.
A solymári téglagyár évek óta végzett törvényellenes égetésével kapcsolatban a lakók elmondták, hogy mind az emisszió mérési módja, mind az időpontja elfogadhatatlan. Ráadásul nincs összhang a környezetvédelmi és a népjóléti tárcák mérési módszerei között. A mérést új alapokra kell helyezni, és a minisztériumok között meg kell követelni az együttműködést. Magyarországon is kellene füstgázmosókat gyártani, mert azok egyáltalán nem kívánnak teljesíthetetlen technikai felkészültséget.
Lukács András beszámolt arról, hogy az idén már június elejére elkészülnek az 1998. évi állami költségvetéssel kapcsolatos javaslataink. (Mint ismeretes, a korábbi években a "zöld költségvetés" mindig októberben-novemberben készült el, amikor már kevés lehetőség nyílt a kormány által előterjesztett anyag megváltoztatására.) Beliczay Erzsébet szerint, aki nemrég Szlovéniában vett részt a témával foglalkozó nemzetközi konferencián, az ökológiai adóreform gondolata egyre szélesebb körben nyer elismerést.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.