kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Babakocsitoló verseny

1997. május 21-én érdekes esemény, babakocsitoló verseny helyszíne volt Szentendre óvárosa. Megkérdeztük a verseny egyik szervezőjét, Kéry Magdolnát, mi volt a szándékuk ezzel a versennyel és milyen tapasztalatokat szereztek.
— A verseny igen jól sikerült. Huszonhárom induló közül mindenki épségben célba ért. Még a polgármester úrnak is adtunk egy babakocsit, tapasztalatszerzés céljából. A helyi rádiók és a Napközben élőben közvetítette a verseny indítását, melynek mottója ez volt: "Fuss egy kört a város életéért!" Ami a céljainkat illeti, sikerült a figyelmet egyik legfontosabb életterünkre, a járdára irányítani.
— Miért, milyenek a járdák Szentendrén?
— Azt mindenki megjegyzi, aki járt már Szentendrén, hogy a járdák göcsörtösek, de hát mellette ott van az aszfaltos úttest is, úgyhogy egységes városképről nemigen beszélhetünk. Amellett nagy a forgalom is: autósorok csörtetnek át a középkori városmagon. Ha pedig véletlenül ép a járda, akkor a rajta szabálytalanul parkoló autók miatt nem lehet gyalogosan haladni. A lakótelepen egy fokkal jobb a helyzet, ott viszont a babakocsi- és kerékpárlehajtókért küzdünk. Szentendre belvárosában sok a járda nélküli utcácska is. Szerintünk itt a gyalogosok elsőbbségét kellene végre kimondani, vagy fizikailag lezárni az utcát a gépkocsik elől. Erre egyébként van is már példa. Szentendre a szelíd közlekedés fővárosa is lehetne.

— Ön fogadta a célba érkezőket. Milyenek a tapasztalatok? — kérdezzük Bánfalvy Katalint, a Barcsay Általános Iskola tanárát.
— Amellett, hogy mindenki mókának vette, végül is az a tapasztalat, hogy tényleg gond Szentendrén babakocsival közlekedni.
A diákjaink sokat panaszkodnak, hogy a lakótelepről nagyon nehéz eljutni a belvárosba, mert a 11-es főút gyakorlatilag két részre szakítja a várost. A szülők nem merik egyedül elengedni a gyerekeket könyvtárba, zeneiskolába. Rendszeresen látom, hogy a szülők összegyűjtik a srácokat, és taxival mennek a zeneiskolába.
— A taxi lenne a megoldás? — tesszük fel a kérdést Dőry Istvánnak, a Szentendrei Ferences Gimnázium tanárának.
— Semmiképpen sem. Itt nem érvényesül a kutyaharapást szőrével elv, mert ha az autó-problémára autóval válaszolunk, akkor előbb-utóbb jól megnézhetjük magunkat.
A verseny győztese Horváth Tamás, ideje 4 perc 3 másodperc. Mit szól hozzá Mészáros József, az iskola hivatásos gépjárművezetője?
— Az útvonal ismeretében ezt az eredményt autóval nem vállalnám, mert még egy negyed óra sem lenne elegendő. A belvárosba egyébként csak gyalog megyek. Éppen emiatt.
Geiszler János



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.