kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldszíves találkozó Sopronban

1997. május 2—4. között zöldszíves találkozó volt Sopronban. Öt gyereket választottak ki iskolánkból, akik részt vehettek ezen a találkozón.
Ez egy olyan rendezvény, ahol a szerte az országban található zöldszívesek összegyűlnek, különböző programokon vesznek részt, és ismertetik, pl. tabló formájában a környezetvédelmi tevékenységüket.
Megérkezés után városnézésre vittek bennünket. Körbejártuk Sopron régi városrészét, ahol alig volt olyan épület, amely ne lett volna műemlék. A zegzugos utcák a középkor hangulatát idézik. Az emberek rendkívül barátságosak, segítőkészek és vendégszeretők. Büszkék rá, hogy ilyen szép helyen lakhatnak. Este összegyűltek a találkozó résztvevői. Beszédet mondott a Zöldszív elnöke, Orgoványi Anikó, valamint Sopron polgármestere és a Levegő Munkacsoport országos titkára. Dicsérték a mozgalom céljait, és további természetvédő munkára biztattak. Ezután lampionos felvonulás következett. Gyertyával a kezünkben végigmentünk az esti Sopron utcáin. A résztvevőkből álló világító sor nagyon szépen mutatott.
Másnap autóbusszal kirándulni mentünk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba. Megtekintettük a hansági réteket és egy, a régi mocsárvilágot utánzó élőhely-rekonstrukciót, ahol láttunk kanalasgémet, nagykócsagot, nyáriludat és sok más védett fajt. Elmentünk az Ürge-domb nevű helyre, ahol Magyarország egyik legnagyobb ürgepopulációja él.
Délután az Erdészeti Egyetem botanikus kertjében voltunk. Itt rengeteg növényritkaságot láttunk, és megnéztük a magyarországi állatfajokról készült kiállítást, amely túlnyomórészt kitömött állatokból állt.
Este gálaműsor keretében kiosztották a Zöldszíves pályázatok díjait. Ezután megnéztük a valétálást, a soproni egyetemisták felvonulását. Másnap délelőtt elmentünk a Soproni Erdészeti Múzeumba, és gombászkiállításon is voltunk. Mindkettő nagyon érdekes volt. Nagyon jól éreztük magunkat! Kár, hogy hamar eltelt ez a három nap!
Szilaj Antal 8. a
Szűcs Antal Általános Iskola



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.